The Malaysia Post

Harimau Selatan Baham Selangor

KUALA LUMPUR: Johor Darul Ta’zim (JDT) terus mengekalkan permulaan musim Liga Super yang sempurna dengan mengalahkan Selangor 4-0 di Stadium MBPJ yang dipenuhi dengan penonton semalam.

Walaupun kedua-dua pasukan bermain secara imbang di separuh masa pertama, Juara Liga bertahan JDT menghancurkan pasukan Red Giants tersebut di separuh masa kedua.

JDT pecahkan kebuntuan di babak kedua

JDT mencetak gol mereka pada minit ke-55 apabila Fernando Forestieri membuat larian hebat sebelum memberikan bola kepada Juan Muniz untuk mencetak gol.

Diogo Luis Santo kemudiannya, menjaringkan gol hebat pada minit ke-66 untuk meningkatkan keunggulan JDT. Larian Arif Aiman pada minit ke-77 menyaksikan dia menyediakan gol untuk Forestieri menjaringkan gol ketiga.

Sabah vs Penang

Di Kota Kinabalu pula, Sabah menghempaskan Penang dengan skor 5-2 untuk memastikan permulaan musim yang cemerlang digenggam. Park Tae Su daripada Korea Selatan menjaringkan gol pada minit ketiga dan ke-59, Darren Lok (minit ke-45), Daniel Ting (minit ke-55) dan Rizal Ghazali (penalti dalam masa tambahan). Penang menjaringkan gol balas melalui Hassan Saad dan Adriano (penalti).

Baca lagi | Fasha Sandha Kembali Beraksi Selepas Kemalangan

Kedah vs Kuching

Kedah memenangi kemenangan kedua berturut-turut setelah mengatasi Kuching City 3-0 di Stadium Darulaman dan naik ke tempat ketiga dalam jadual.

Pemain tengah Akmal Zahir membintangi kejayaan Red Eagles dengan satu gol di setiap separuh masa, manakala penyerang Manuel Hidalgo menjaringkan gol ketiga mereka pada minit ke-58.

Kelantan vs Kuala Lumpur

Di Stadium Sultan Muhammad IV, Kelantan berjaya mempamerkan comeback yang hebat untuk mengekalkan keputusan seri 2-2 dengan Kuala Lumpur City.

Tchetche Kipre mencetak gol untuk KL hanya dalam 11 minit, dan Declan Lamber menggandakan kelebihan mereka pada minit ke-34.

Namun, Red Warriors mengelakkan kekalahan dengan jaringan gol oleh Kenny Pallray KL (minit ke-41) dan gol penyama Fazrul Amir menjelang akhir separuh masa pertama.

JDT mendahului secara keseluruhan

Terdapat beberapa kejutan dalam saingan Liga Super Malaysia pada hujung minggu ini. Pada perlawanan lain, Terengganu FC menang besar 4-0 ke atas Melaka United di Stadium Hang Jebat. Gol-gol bagi Terengganu dicetak oleh Shahrul Aizad (minit ke-25), Nur Aqil (minit ke-34), Lutfulla Turaev (minit ke-51) dan Kipre Tchetche (minit ke-62).

Baca lagi | Kes ‘Basikal Lajak’, Hisyam Teh Turun Padang

Sementara itu, di Stadium Darul Aman, Pahang dan Petaling Jaya City FC bermain seri 1-1. Pahang unggul terlebih dahulu melalui gol Mohamadou Sumareh pada minit ke-6, tetapi Petaling Jaya berjaya menyamakan kedudukan melalui gol Saiful Ridzuwan pada minit ke-86.

Dengan keputusan ini, JDT memimpin Liga Super Malaysia dengan 15 mata, diikuti oleh Sabah dengan 13 mata dan Kedah dengan 10 mata. Selangor masih terus berada di bahagian bawah jadual dengan hanya 4 mata, manakala Kuala Lumpur City FC dan Kuching City FC masih mencari kemenangan pertama mereka di musim ini.

Read Previous

Fasha Sandha Kembali Beraksi Selepas Kemalangan

Read Next

Eina Azman Menangis Kena Prank Dengan Suami

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.