The Malaysia Post

Hari Wanita Sedunia

Hari Wanita Sedunia adalah peluang untuk menghormati dan menghargai wanita yang telah membawa solidariti melalui fizikal, rohani, dan outlet maya. Ia adalah hari untuk merenungkan kerja yang masih kekal, menyedari bahawa wanita telah berjuang untuk suara mereka didengari.

Ia mengingatkan kita untuk melihat di luar sempadan kita dan memikirkan bagaimana caranya agar kita dapat melihat kemajuan untuk masa depan dalam sehari-hari. Wanita di Arab Saudi (UAE) telah mendapatkan cara untuk meraikan kerja keras mereka bersama-sama setiap tahun dan menyertai aktiviti di seluruh dunia, bagi menjadi sebahagian daripada pemberitahuan bentuk mesej dari kalangan berjuta-juta gadis muda dari pelbagai budaya dan latar belakang yang berbeza.

UAE telah memberi tumpuan kepada memperkasakan wanita sejak hari penubuhannya pada 2 Disember 1971. Yang Mulia Sheikha Fatima bin Mubarak, Pengerusi Kesatuan Wanita Am (GWU), Presiden Majlis Tertinggi untuk Ibu dan Anak, dan Pengerusi Agung Yayasan Pembangunan Keluarga (FDF), telah menunjukkan sokongannya kepada wanita-wanita Emirati melalui kepemimpin-annya yang bijak dan kerja kemanusiaan. Sheikha Fatima, yang juga dikenali sebagai “Mother of UAE”, telah menarik perhatian Arab, serantau, dan antarabangsa berkat komitmennya untuk meletakkan wanita Emirati di mana mereka berhak mendapatkan-nya.

Ia membolehkan kaum wanita memegang peranan kepimpinan dalam kerajaan dan sektor swasta. Sebagai sebahagian daripada rancangan pembangunan, telah membantu mereka mencapai peranan penting dan berjaya menerusi program perkasa politik yang dilancarkan oleh Yang Mulia Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Dengan bantuan program seperti ini, wanita-wanita Emirati telah dilantik menjawat jawatan kanan dan profesional di negara ini sebagai menteri, penceramah, hakim, doktor, jurutera, dan askar.

“Wanita adalah saudara perempuan lelaki, dan tidak ada perbezaan antara mereka, kerana mereka adalah “sepasang” dalam kemajuan dan kemakmuran negara,” ujar Sheikh Zayed yang selalu berkata, sebagai wanita yang kuat dan memberi mereka tempat untuk mendukung pembangunan ekonomi negara. UAE telah meningkatkan dan memperkasakan masyarakat melalui wanita dengan menguatkan peranan mereka.

Read Previous

Isteri pereka fesyen, Rizman sedang hamil kandungan 4 bulan

Read Next

Perumpamaan wanita dalam bahasa dan sosiobudaya Melayu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.