The Malaysia Post

Hamilton mendapat pengecualian dua perlumbaan daripada peraturan barang kemas

Lewis Hamilton

Credits: cdn

Juara dunia tujuh kali Lewis Hamilton akan berlumba dalam Grand Prix sulung Miami Ahad ini selepas Formula Satu mengelak pertembungan dengan pemandu Mercedes itu berhubung larangan menindik dan barang kemas.

Pengarah perlumbaan Niels Wittich telah mengeluarkan peringatan kepada semua pasukan dan pegawai bahawa memakai tindik badan dan rantai leher logam adalah dilarang semasa pertandingan atas sebab keselamatan dan boleh diperiksa.

Hamilton, pemandu sukan yang paling berjaya dan nama terbesar di Amerika, berkata dia tidak boleh mengeluarkan beberapa tindikannya dan telah mencadangkan pada hari Jumaat bahawa dia boleh menghadapi larangan daripada perlumbaan.

“Jika mereka menghalang saya (berlumba) maka jadilah. Kami ada pemandu ganti,” katanya. “Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan di bandar, jadi saya akan menjadi baik dalam apa jua cara.”

Tetapi pasukan Hamilton telah mengemukakan dokumentasi kepada FIA mengatakan mereka mematuhi peraturan itu dan sumber memberitahu Reuters bahawa pemandu itu tidak akan memakai sebarang barang kemas dan telah diberi pengecualian dua perlumbaan untuk menindik badannya.

Warga Britain itu mesti mengeluarkan tindikan sebelum Grand Prix Monaco pada 29 Mei, tambah sumber itu.

Hamilton tidak memberi sebarang petunjuk bahawa dia berada dalam mood untuk berkompromi apabila dia menghadiri sidang akhbar pra-perlumbaan memakai cincin di setiap jari, tiga jam tangan besar (ditetapkan kepada zon waktu berbeza), gelang, rantai kalung tebal dan kancing dalam. kedua-dua telinga.

Satu tindik hidung lagi disembunyikan oleh topeng mukanya.

“Saya tidak boleh mendapatkan apa-apa lagi barang kemas hari ini,” katanya, sambil menambah bahawa dia merasakan penyekatan itu hampir satu langkah ke belakang pada masa sukan itu dan mentadbir FIA harus memberi tumpuan kepada kejayaan besar terbaharunya di Amerika.

“Ini adalah perkara kecil,” katanya. “Nampaknya tidak perlu bagi kita untuk terlibat dalam pertengkaran ini.”

Ditanya apakah penyelesaian kepada kebuntuan yang jelas, Hamilton menyatakan hanya banyak yang boleh dilakukannya.

“Saya tidak boleh mengeluarkan sekurang-kurangnya dua daripadanya,” katanya. “Satu yang saya tidak boleh jelaskan di mana ia.

“Tetapi apa yang boleh saya katakan ialah ia adalah platinum yang saya miliki, jadi ia bukan magnet, ia tidak pernah menjadi isu keselamatan pada masa lalu. Saya telah menjalani begitu banyak imbasan MRI dalam 16 tahun dan tidak perlu mengeluarkan platinum.”

Wittich telah menjelaskan dalam notanya bahawa pemakaian barang kemas di bawah pakaian kalis api wajib boleh mengurangkan perlindungan penghantaran haba dan meningkatkan risiko kecederaan terbakar.

Beliau berkata, ia juga boleh menghalang campur tangan dan rawatan perubatan kerana risiko ‘tersangkut’ apabila peralatan keselamatan seperti topi keledar, balaclava atau pakaian ditanggalkan.

Baca Lagi | Hamilton mendapat pengecualian dua perlumbaan daripada peraturan barang kemas

“Dalam kes pengimejan perubatan diperlukan untuk memaklumkan diagnosis berikutan kemalangan, kehadiran barang kemas pada badan boleh menyebabkan komplikasi dan kelewatan yang ketara,” tambah warga Jerman itu.

Read Previous

Polis Pulau Pinang akan menyoal ahli keluarga selepas kematian ‘housemen’

Read Next

Saifuddin berkata tidak mempunyai masalah dengan Nurul Izzah walaupun ada hubungan Rafizi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here