The Malaysia Post

Haiwan, seperti manusia, boleh menjadi mangsa kesan Mona Lisa

Dalam dunia haiwan, kesan Mona Lisa memainkan peranan penting dalam menjauhkan potensi pemangsa.

Pelawat ke Louvre

Pengunjung Louvre selalunya mempunyai tanggapan ingin tahu bahawa Mona She sedang mengikuti anda dengan matanya. Fenomena menarik ini mempunyai nama: kesan Mona Lisa. Dan manusia bukan satu-satunya yang tertakluk kepada kesan optik ini kerana, menurut kajian Eropah baru, haiwan juga boleh mengalaminya.

Kesan Mona Lisa

Kesan Mona Lisa adalah fenomena kontroversi dalam komuniti saintifik. Penyelidik dari Universiti Bielefeld di Jerman telah mendapati bahawa walaupun kesan optik ini adalah nyata, wanita dalam lukisan itu yang meminjamkan namanya kepadanya, sebenarnya, tidak mengikuti pengagumnya dengan matanya.

Mona Lisa karya Leonardo da Vinci

Sebabnya? Fenomena ini biasanya berlaku apabila subjek imej memandang lurus ke hadapan daripada gambar, pada sudut antara 0 dan 5 darjah, mereka menerangkan dalam penyelidikan mereka, yang diterbitkan pada 2019 dalam jurnal i-Perception. Melebihi 5 darjah, penonton tidak lagi mempunyai kesan diikuti oleh pandangan. Walau bagaimanapun, penyelidik telah menunjukkan bahawa pandangan penuh teka-teki Mona Lisa karya Leonardo da Vinci berorientasikan ke kanan pemerhati, dengan sudut purata 15.4°. Oleh itu, melampaui had kesan Mona Lisa yang terkenal.

Fenomena Optik

Walau apa pun, fenomena optik ini nampaknya sangat meluas dalam kerajaan haiwan. Malah ia nampaknya memainkan peranan penting dalam menjauhkan potensi pemangsa, seperti yang dinyatakan oleh John Skelhorn dan Hannah M. Rowland dalam kajian yang diterbitkan baru-baru ini dalam Frontiers in Ecology and Evolution.

Malah, banyak spesies ikan, rama-rama, kumbang dan belalang sembah mempunyai tanda bulat pada badan mereka yang kelihatan seperti mata. Para saintis juga memanggil mereka “bintik mata.”

Mengawasi pemangsa

Tanda-tanda ini mempunyai banyak kelebihan: ia mengalihkan perhatian pemangsa ke bahagian yang tidak penting dalam badan haiwan, sementara juga menakutkan pemangsa, malah menghalang mereka sepenuhnya daripada mencuba serangan. Pada tahun 2016, fenomena ini malah menyebabkan penyelidik Australia Neil Jordan melukis mata pada bahagian belakang lembu di Botswana, untuk menakutkan singa yang mungkin berharap untuk menyerang mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa soalan kekal: adakah pemangsa mengelirukan bintik mata dengan mata mangsa mereka? Atau adakah mereka hanya takut dengan sebarang corak bulatan berwarna terang? John Skelhorn dan Hannah M. Rowland cuba menjawab soalan-soalan ini dengan menjalankan satu siri eksperimen dengan seratus anak ayam yang baru menetas.

Para penyelidik mengajar mereka untuk menyerang tiga jenis rama-rama buatan — yang pertama dengan ocelli (bintik bulat dengan pusat yang warnanya berbeza dengan lilitan) yang bulatan tengahnya memandang ke kiri, satu dengan “mata” yang memandang ke kanan, dan satu dengan bulatan sepusat sempurna yang mencipta semula kesan Mona Lisa.

Mereka juga membina tiga laluan pejalan kaki kecil supaya anak ayam boleh mendekati mangsanya sama ada dalam garis lurus atau dari kiri atau kanan. Anak-anak ayam itu kemudiannya dibahagikan kepada tiga kumpulan, masing-masing menggunakan laluan pejalan kaki yang berbeza. Mereka terpaksa menyerang mangsa buatan yang sama sementara saintis menetapkan masa mereka.

Hasilnya bercakap untuk diri mereka sendiri. Anak-anak ayam itu menghampiri dengan berhati-hati dari kiri dan kanan, apabila mata pelanduk tiruan kelihatan memandang ke arah itu.

Fenomena ini lebih ketara apabila anak ayam terpaksa menyerang rama-rama yang bintik matanya mencipta semula kesan Mona Lisa. Mereka seolah-olah menganggap mereka sebagai mata, yang menjelaskan mengapa mereka berfikir dua kali sebelum menyerang mangsa mereka. Kesemuanya memberikan pandangan segar pada kesan Mona Lisa yang terkenal.

Baca Lagi | Kesemua mangsa nahas helikopter Cameron Highlands diselamatkan, dihantar ke hospital

Baca Lagi | Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tony Pua dari DAP sahkan keluar PRU15, berkata beralih kepada peranan baharu dalam parti

Read Next

Nenek di Indonesia ditelan hidup-hidup oleh ular sawa sepanjang 22 kaki

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.