The Malaysia Post

Hadi mengatakan PAS menentang pemergian dari tujuan asal Muafakat

Datuk Seri Abdul Hadi Awang

© Image Credit – Picture by Shafwan Zaidon

Kumpulan Muslim harus bergabung dengan Perikatan Nasional (PN) untuk mempertahankan komuniti mereka daripada menghadapi cabaran, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika tampil menembak orang Umno.

Dalam catatan di Facebook, Hadi mengatakan pihaknya kuat imannya dan tidak akan menyokong mereka yang mempunyai tekad rohani yang lemah.

“PAS menolak permuafakatan perpecahan dan penyimpangan dari tujuan asal Muafakat Nasional (MN). Tujuannya adalah untuk membela rakyat negara ini dengan melibatkan semua kumpulan berdasarkan perlembagaan yang bebas dan berdaulat.

“PAS menolak politik yang meluangkan masa untuk memilih pihak politik sambil menyukarkan hidup rakyat, tanpa melihat bencana alam dan wabak yang masih marak hingga kini.

“Kami juga menolak agenda peribadi yang bertujuan semata-mata untuk menyelamatkan pemimpin tertentu dan kumpulan mereka dan bukan untuk menyelamatkan negara dan semua orang,” kata Hadi.

Ucapannya hari ini nampaknya merupakan tindak balas tidak langsung terhadap peringatan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kepada PAS bahawa mereka bersetuju untuk tidak memasuki perkongsian politik baru tanpa berunding antara satu sama lain.

Baca Lagi | PAS masih boleh memilih UMNO berbanding BERSATU

Umno dan PAS bersekutu melalui piagam MN yang kedua-duanya ditandatangani pada tahun 2019 tetapi yang terakhir kini menjadi anggota gabungan PN yang berkuasa dengan Bersatu.

Pada hari Rabu, PAS dan Bersatu mengatakan mereka akan terus bekerjasama untuk pilihan raya umum ke-15, setelah Umno memutuskan bahawa mereka akan memperlakukan Bersatu sebagai saingan ketika itu.

Hari ini, Hadi berusaha menggambarkan PAS sebagai konsisten dalam kedudukannya sejak penubuhannya pada tahun 1951 dan bertahan daripada usaha untuk memecahbelahkannya.

“Segala puji bagi Tuhan, PAS tidak mengalami krisis yang memerlukan penubuhan parti baru sebagai alternatif dan tidak perlu diperbaharui hingga hari ini.

“PAS juga tidak pernah mengalami kemerosotan dari sudut keanggotaannya, walaupun telah menghadapi beberapa pengalaman membuka mata sepanjang perjalanan politiknya.

“Oleh itu, kami tidak terkejut dengan nasihat yang diberikan oleh para saintis dan sarjana politik yang hanya berlegar-legar di ruang kuliah dan menghayunkan kaki mereka ke belakang dan ke belakang. Mereka yang hanya bercakap di bilik berhawa dingin di depan skrin kaca mengikuti pesanan dari mereka di atasnya, ”katanya.

Pada perhimpunan agungnya minggu lalu, beberapa pemimpin Umno mula menuntut agar PAS memilih antara parti mereka dan Bersatu. Setelah PAS dan Bersatu mengumumkan bahawa mereka meneruskan, bagaimanapun, para pemimpin kanan Umno mengelak soalan mengenai masa depan MN.

Read Previous

PAS masih boleh memilih UMNO berbanding BERSATU

Read Next

Dr Mahathir: Kelewatan Undi18 adalah tindakan yang disengajakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here