The Malaysia Post

PAS masih boleh memilih UMNO berbanding BERSATU

Pakar politik mengatakan bahawa walaupun PAS baru-baru ini mengumumkan kerjasama dengan BERSATU, masih ada kemungkinan parti Islam itu akan bekerjasama dengan UMNO dalam PRU akan datang.

Profesor Azmi Hassan, ahli geostrategi di Universiti Teknologi Malaysia mengatakan bahawa kenyataan bersama yang dibuat oleh PAS dan BERSATU adalah sama seperti biasa.

Dia mengatakan bahawa kenyataan itu adalah kebalikan dari apa yang berlaku semasa perhimpunan agung UMNO ketika UMNO tegas bahawa mereka ingin memutuskan hubungan dengan BERSATU.

Dia bahkan mengatakan bahawa buat masa ini, PAS seperti bertekad ingin bekerja dengan BERSATU dan akan menghormati persetujuannya kepada parti itu tetapi apa sahaja boleh berlaku sehingga PRU15 atau Parlimen dibubarkan. Dia menunjukkan bahawa perjanjian itu tidak dilontarkan dan akan ada perubahan ketika PRU15 semakin dekat kerana politik kita sangat dinamis.

Azmi mengatakan bahawa kerana PAS berpeluang mendapat lebih banyak keuntungan dengan bekerjasama dengan UMNO, parti Islam itu mungkin memilih untuk bekerjasama dengan mereka. Dia menjelaskan bahawa UMNO adalah parti yang hebat di mana sahaja PAS pergi – sama ada di Kelantan, Terengganu, atau Kedah. Sekiranya PAS bekerjasama dengan UMNO untuk pembahagian kerusi, mereka dapat memperoleh keuntungan paling banyak daripadanya, berbanding dengan bekerjasama dengan BERSATU.

Kerana jika PAS bersetuju untuk memperuntukkan kerusi dengan BERSATU, mereka perlu menghadapi UMNO. Secara strategik, PAS akan bersama UMNO kerana pada akhirnya, UMNO adalah lawan sebenarnya.

Baca Lagi | Polis menahan pemandu Proton Wira viral

PAS bersekutu dengan UMNO melalui Muafakat Nasional (MN) dan BERSATU dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) yang berkuasa. Parti ini terperangkap di antara parti-parti perseteruan yang akan bertembung pada PRU15.

Sepanjang perseteruan UMNO-BERSATU, PAS telah berulang kali berusaha untuk menjadi orang tengah dengan mengingatkan mereka tentang pentingnya memelihara perpaduan Melayu-Muslim. Namun, semasa perhimpunan agung UMNO minggu lalu, sebilangan pemimpin UMNO menuntut agar PAS memilih pihak dalam perseteruan.

Azmi juga mengatakan bahawa PAS akan terus memburukkan UMNO sekiranya terus berpihak kepada BERSATU. Profesor Madya Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya bersetuju dengan Azmi bahawa masih ada peluang PAS menukar sokongannya.

Dia mengatakan bahawa PAS dianggap sangat tidak dapat diramalkan dengan keputusan politiknya dan jika dapat berpaling kepada UMNO dan Muafakat Nasional, ada kemungkinan ia boleh berubah pikiran untuk bekerjasama dengan BERSATU untuk menghadapi PRU15.

Tetapi keburukan PAS mengubah fikirannya kembali untuk menyokong UMNO kemudiannya boleh merugikan kepercayaan pengundinya, dan mewujudkan imej masyarakat yang buruk terhadap parti Islam itu. Dia juga menambah bahawa jika PAS memutuskan untuk kembali bekerja dengan UMNO, akan ada sebilangan ahli UMNO yang tidak akan menerimanya, kerana ketidaktentuan dan ketidakkonsistenannya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Polis menahan pemandu Proton Wira viral

Read Next

Hadi mengatakan PAS menentang pemergian dari tujuan asal Muafakat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.