The Malaysia Post

Guan Eng mahu enam pembetulan pada Belanjawan 2021

Belanjawan 2021 akan ditentang di Parlimen kecuali jika ia merangkumi enam cadangan daripada Pakatan Harapan (PH), kata Setiausaha Agung DAP hari ini.

Lim Guan Eng mengatakan Belanjawan yang dibentangkan semalam mempunyai unjuran yang tidak realistik dan mengandungi setengah langkah kewangan dan pemberian politik, yang mendakwa bahawa kenaikan 8.6 peratus berbanding Bajet 2020 PH tidak dibahagi secara adil oleh semua segmen masyarakat.

Ahli Parlimen Bagan menekankan bahawa salah satu keluhan terbesar dalam Belanjawan adalah peruntukan RM85.5 juta kepada Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) yang dihidupkan kembali dan menuntut dana tersebut ditarik, dengan alasan bahawa wang itu dapat dibelanjakan dengan lebih baik di tempat lain.

“Bukankah RM85.5 juta boleh dibelanjakan untuk sekolah-sekolah yang bobrok yang hanya diberi RM58 juta atau kemudahan penjagaan anak untuk barisan depan (RM30 juta)?” dia bertanya dalam satu kenyataan.

Dia menunjukkan bahawa agensi itu telah dibongkar ketika PH mengambil alih kuasa setelah Pilihan Raya 2018. Dia menambah bahawa sebelum itu, pentadbiran Barisan Nasional (BN) telah memperuntukkan hanya RM20 juta setahun untuk unit itu, yang dikritik oleh pengkritik sebagai mesin propaganda pemerintah.

“Dalam demokrasi biasa, tidak ada tempat untuk agensi propaganda yang menggunakan dana awam untuk menyebarkan pembohongan dan berita palsu,” kata Lim.

Dia menuntut koalisi Perikatan Nasional yang berkuasa menarik balik peruntukan untuk Jasa untuk membuktikan bahawa “ikhlas dalam mencari Belanjawan Perpaduan”.

Lim, yang sebelumnya menjadi menteri keuangan, juga mengatakan DAP menentang tindakan pemerintah untuk mencukur sebahagian daripada penjagaan kesihatan awam yang tidak secara langsung menangani pandemi Covid-19.

Dia menunjukkan bahawa Belanjawan Kementerian Kesihatan (KKM) telah dikurangkan sebanyak 20.5 persen dari RM14.2 bilion pada tahun 2020 menjadi RM11.3 bilion pada tahun 2021, termasuk pemotongan 74 persen untuk farmasi dan bekalan.

Baca Lagi | 10 saksi dipanggil dalam kes pengubahan wang haram dan pernyataan palsu Ahmad Maslan

“Pada masa krisis ekonomi ketika kebanyakan rakyat Malaysia meminta bantuan perkhidmatan kesihatan kerajaan kerana banyak yang tidak dapat memperoleh perawatan kesihatan swasta, pemotongan itu mengejutkan dan kejam.

“Di tengah-tengah krisis kesihatan Covid-19, keperluan untuk memastikan kesihatan rakyat Malaysia dijaga sangat penting,” katanya.

Namun, Lim mengatakan beberapa langkah yang dibentangkan dalam Belanjawan 2021 sesuai dengan enam tuntutan yang dikemukakan oleh PH kepada menteri kewangan pada 1 November.

Salah satunya adalah sumber tambahan dalam memerangi wabak itu, pelaburan tambahan dalam perkhidmatan jalur lebar dan internet ke sekolah dan bantuan kewangan tambahan kepada perusahaan kecil dan sederhana di Sabah – pusat wabak jangkitan Covid-19 Malaysia sekarang.

Read Previous

Gerai Kapten Korner trending milik bekas juruterbang Malindo Air

Read Next

Mengapa membelanjakan RM81.5 juta untuk Jasa dalam Belanjawan 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.