The Malaysia Post

‘Gadis Afghanistan’ National Geographic dipindahkan ke Itali

Sharbat Gula

Credits: cloudfront

Sharbat Gula, wanita Afghanistan bermata hijau yang diabadikan beberapa dekad lalu di muka depan National Geographic, telah dipindahkan ke Itali, kata kerajaan Itali pada Khamis.

“Warganegara Afghanistan Sharbat Gula telah tiba di Rom,” katanya dalam satu kenyataan, tanpa memberikan tarikh tertentu.

Rom berkata ia telah menjawab rayuan daripada pertubuhan bukan untung yang bekerja di Afghanistan untuk membantunya meninggalkan negara yang dikuasai Taliban itu, “menganjurkan dia pergi ke Itali sebagai sebahagian daripada program pemindahan yang lebih meluas untuk rakyat Afghanistan dan rancangan kerajaan untuk penerimaan dan integrasi mereka”.

Gula boleh dikatakan pelarian paling terkenal di Afghanistan selepas jurugambar AS Steve McCurry merakam potretnya di kem Pakistan pada 1980-an dan ia diterbitkan di muka depan majalah National Geographic.

Gula berkata dia pertama kali tiba di Pakistan sebagai anak yatim, kira-kira empat atau lima tahun selepas pencerobohan Soviet pada 1979, salah seorang daripada berjuta-juta rakyat Afghanistan yang telah mencari perlindungan di sempadan sejak itu.

Dia telah dihantar pulang ke Afghanistan pada 2016 selepas dia ditangkap kerana tinggal di Pakistan atas kertas pengenalan diri yang palsu.

Pada awal September, Rom berkata ia telah memindahkan hampir 5,000 warga Afghanistan dari Afghanistan selepas Taliban merampas kuasa pada Ogos.

Baca Lagi | ‘Gadis Afghanistan’ National Geographic dipindahkan ke Itali

Itali awal bulan ini berkata ia telah memberikan kewarganegaraan kepada ketua pendakwa wanita pertama Afghanistan, Maria Bashir, selepas dia mendarat di negara Eropah itu pada 9 September.

Itali adalah salah satu daripada lima negara yang paling banyak terlibat dengan misi NATO yang diketuai AS di Afghanistan bersama-sama dengan Jerman, Britain dan Turki.

Read Previous

Naib Presiden Bersatu Rafiq meletak jawatan sebagai ketua parti Melaka dan PN

Read Next

DAP Sarawak mengesahkan 18 calon untuk pilihan raya negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here