The Malaysia Post

DAP Sarawak mengesahkan 18 calon untuk pilihan raya negeri

chong chieng jen

Credits: theborneopost

DAP negeri menyerahkan surat kebenaran kepada 18 calon hari ini, termasuk 11 muka baharu, menggunakan logonya pada pilihan raya negeri, menjadi parti pertama berbuat demikian.

Pengerusi DAP negeri Chong Chieng Jen berkata baki lapan calon lagi akan diumumkan selepas Gabungan Parti Sarawak (GPS) menamakan barisan mereka dan selepas selesai rundingan dengan Parti Sarawak Bersatu (PSB).

“Kami akan membuat sedikit penyelarasan melibatkan calon yang bertanding di kerusi berkenaan di kawasan Kuching,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan surat kepada calon.

Dia juga berkata dia boleh berpindah ke Batu Kawah dari kerusi Kota Sentosanya.

“Ya, ada kemungkinan,” katanya, sambil menambah beliau mungkin mencabar penyandang Datuk Seri Dr Sim Kui Hian, presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).

“Kelewatan mengumumkan nama calon bagi kawasan Kuching adalah atas sebab strategik,” katanya.

Kerusi majoriti Cina di kawasan Kuching ialah Batu Lintang, Pending, Kota Sentosa, Batu Kawah, Stakan dan Batu Kitang yang kesemuanya ditandingi secara tradisi oleh SUPP.

Chong berkata DAP negeri masih berunding dengan PSB mengenai parti mana yang patut bertanding di kerusi Dudong dan Bawang Assan di kawasan Sibu.

Beliau berkata rundingan sebelum ini mengenai dua kerusi itu tidak berjaya.

“Kami bersedia untuk berkompromi dan pintu kami masih terbuka untuk urusan terakhir dengan PSB,” katanya.

Jelasnya, DAP negeri masih belum memuktamadkan nama calonnya untuk dua kerusi itu sehingga rundingan dengan PSB selesai.

Beliau berkata kedua-dua parti perlu bekerjasama dan melawan GPS di dua kerusi itu.

Chong bagaimanapun berkata beliau tidak akan meletakkan tarikh akhir untuk PSB bersetuju dengan DAP negeri, sambil menambah bahawa PSB tidak sepatutnya membuat keputusan saat akhir.

Antara 11 muka baharu yang menerima surat kebenaran mereka, yang ditandatangani Chong, ialah Tony Chiew yang menggantikan bapanya Chiew Chiu Sing di Tanjung Batu dan Kenneth Lagong, anak kepada bekas ADUN George Lagong, yang akan bertanding di Pelagus.

Senator Alan Ling Sie Kiong, setiausaha DAP negeri, akan bertanding di Pujut kali ini.

Baca Lagi | DAP Sarawak mengesahkan 18 calon untuk pilihan raya negeri

Pada pilihan raya negeri 2016, beliau gagal mempertahankan kerusi Piasau apabila tewas kepada Setiausaha Agung SUPP Datuk Sebastian Ting.

Pendatang baharu Yong Siew Wei (Meradong) dan penyandangnya Irene Mary Chang Oi Ling (Bukit Assek) adalah dua calon wanita setakat ini dinamakan untuk bertanding pada pilihan raya negeri.

Read Previous

‘Gadis Afghanistan’ National Geographic dipindahkan ke Itali

Read Next

Anwar mengangkat tangan selepas kekalahan hebat Pakatan di Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here