The Malaysia Post

Anwar mengangkat tangan selepas kekalahan hebat Pakatan di Melaka

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui gesaan beliau meletak jawatan berikutan penampilan suram Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya Melaka baru-baru ini, tetapi cuba mengecilkan keperluan untuk berbuat demikian sekarang.

Akhbar berbahasa Inggeris The Star memetik ahli parlimen Port Dickson berkata bahawa semua pandangan daripada gabungan itu selepas pemilihan Sabtu, termasuk yang menggesa peletakan jawatannya sebagai pengerusi PH, akan diambil kira.

“Tidak mengapa, kami akan menelitinya. Tetapi saya hanya ingin mengingatkan di sini bahawa pendapat tidak boleh dianggap sebagai sombong kerana ia boleh mencetuskan reaksi negatif,” katanya dipetik berkata.

Anwar menjawab gesaan ADUN Bilut DAP dari parti komponen PH Lee Chin Chen, yang menggesa beliau berundur berikutan prestasi kurang memberangsangkan di Melaka.

Beliau dilaporkan berkata demikian pada majlis pelancaran buku di Bangi semalam.

Presiden PKR itu juga berkata beliau memikul tanggungjawab atas kehilangan PH di Melaka dan bedah siasat yang dijalankan oleh jawatankuasa bebas akan dilakukan untuk menganalisis prestasinya.

“Kita mesti melihat semua aspek kerana ia tidak semudah itu. Sentimen orang Cina, India dan Melayu adalah berbeza,” katanya.

Ketika ditanya mengenai keputusan PH meletakkan pembelot Umno Datuk Seri Idris Haron dan Datuk Nor Azman Hassan, yang dipersalahkan pemerhati atas kehilangan mereka, Anwar berkata ia adalah keputusan kolektif yang dibuat oleh kepimpinan PH Melaka.

“Mereka yakin ini adalah cara untuk mengembalikan mandat kepada Pakatan. Terdapat beberapa kali pemimpin Pakatan di negeri itu merayu supaya kami bersetuju dengan penyertaan empat mereka untuk mengembalikan mandat kepada Pakatan.

“Mohamad Sabu tidak bersetuju. Tetapi selepas beberapa siri mesyuarat, kami dipujuk, jadi dari satu segi, saya tidak boleh lari daripada tanggungjawab itu,” katanya merujuk kepada presiden Parti Amanah Negara itu.

Ini selepas Barisan Nasional menang besar 21 daripada 28 kerusi pada pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini.

PKR pimpinan Anwar tidak memenangi satu pun kerusi yang ditandinginya, dengan DAP menguruskan empat dan Amanah satu kerusi.

Baca Lagi | Anwar mengangkat tangan selepas kekalahan hebat Pakatan di Melaka

Perikatan Nasional, yang penganalisis percaya mengambil sebahagian daripada bahagian undi PH, berjaya memperoleh dua kerusi.

Read Previous

DAP Sarawak mengesahkan 18 calon untuk pilihan raya negeri

Read Next

Terbuka Malaysia: Tamat kisah dongeng untuk Aifa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.