The Malaysia Post

Fahmi Reza Akan Menjual Karya Seni ‘Monyet Istana’ Sebagai NFT

Selepas mengumumkan bahawa dia telah dilarang meninggalkan negara ini, artis satira Fahmi Reza telah memutuskan untuk menjual karya seninya sebagai NFT untuk mengumpul dana bagi membantu orang lain mendapatkan bantuan guaman.

Beliau membuat pengumuman itu di Twitter hari ini, 24 April.

Karya seni NFT bertajuk Monyet Istana (Monyet Istana) akan dijual pada harga 0.05 BNB, dengan semua hasil akan disalurkan kepada Dana Pertahanan Undang-undang Kebebasan Bersuara.

Dana undang-undang itu akan membantu menyokong rakyat Malaysia yang disiasat dan didakwa kerana menggunakan hak mereka untuk kebebasan bersuara.

Artis itu berkata dia tidak akan mengambil satu sen pun daripada jualan NFT. Penjualan Monyet Istana akan dilancarkan pada 26 April.

Fahmi telah ditangkap dan disoal siasat selama dua hari oleh polis selepas memuat naik karya seni yang menunjukkan Mojo Jojo Powerpuff Girls dalam pakaian menyerupai pakaian diraja.

Ia dipercayai tindak balas sindiran terhadap berita Sultan Selangor membeli lukisan yang menggambarkan ahli Parlimen sebagai monyet, beruk dan katak.

Sejak tahun lalu, dia telah ditangkap sebanyak 3 kali dan disoal siasat sebanyak 11 kali oleh polis. Pada masa ini, dia menghadapi dua pertuduhan jenayah berhubung grafik politiknya.

Jika sabit kesalahan, dia boleh didenda RM100,000 dan penjara 2 tahun.

Adakah beliau terdapat sokongan?

Beberapa netizen menyatakan sokongan mereka dan bertanyakan bagaimana mereka boleh membeli karya seni itu.

Baca Lagi | Fahmi Reza Akan Menjual Karya Seni ‘Monyet Istana’ Sebagai NFT

Sebelum ini, artis itu enggan menjual karya seninya sebagai NFT kerana dia tidak melakukan karya seninya untuk mendapatkan keuntungan. Fahmi berkata karya seninya bertujuan untuk meningkatkan kesedaran politik secara percuma.

Perubahan hatinya mengejutkan beberapa netizen dan menyebabkan kekeliruan sementara.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Chiellini akan bersara daripada perlawanan antarabangsa selepas perlawanan persahabatan Argentina

Read Next

Celcom Malaysia dan M&C Saatchi mengeluarkan filem pendek untuk mengetengahkan sambutan Hari Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.