The Malaysia Post

Esports City pertama di Malaysia yang dibuka di Quill City Mall

Malaysian Esports maju selangkah lagi apabila Esports Business Network (EBN) mengumumkan Malaysia Esport City, yang akan dibuka di Quill City Mall, Kuala Lumpur tahun depan.

EBN adalah hasil penggabungan baru-baru ini antara kafe Esports terkemuka di Malaysia, Orange Esports Cafe dan agensi pemasaran Esport perkhidmatan penuh pemenang anugerah, The Gaming Company.

EBN Esports City perkhidmatan penuh bernilai RM4 juta yang pertama terletak di tingkat atas Quill City Mall di tengah-tengah Kuala Lumpur seluas lebih dari 6.000 meter persegi, menjadikannya kemudahan Esports terbesar di Asia Tenggara.

EBN Esports City dilengkapi dengan teknologi dan sistem sokongan terkini untuk mengadakan kejohanan, acara dan konvensyen Esports bertaraf dunia.

Ini juga merangkumi EBN Esports Arena, dewan acara bebas ruang seluas 990 meter persegi dengan kemudahan produksi dan penyiaran untuk menampung sehingga 1,000 orang.

EBN Esports City juga merangkumi kafe Esports premium yang disebut Orange Esports Club, markas baru untuk EBN dan juga tiga studio penyiaran langsung yang lengkap.

Baca Lagi | Cyberpunk 2077 debut dengan jualan lebih 8 juta salinan pada hari pertama

Orange Esports Club juga menawarkan komuniti Esport ruang pengalaman 360 darjah di seluruh PC, mudah alih dan konsol untuk memupuk pengalaman Esports yang lebih tinggi untuk pemain profesional dan kasual.

Menurut ketua pegawai eksekutif kumpulan EBN, Adrian Gaffor, pelancaran EBN Esports City menandakan fasa pertama mereka mengembangkan ekosistem bukti masa depan untuk komuniti Esports dan juga jenama pemasaran.

“Setelah menjadi sebahagian dari industri Esports yang berkembang pesat selama hampir dua dekad, kami percaya adalah tepat untuk memperluas penawaran kami dan memperkenalkan konsep baru ke pasar untuk kedua-dua jenama dan komuniti.

“Walaupun tahun 2020 telah menjadi ujian ketahanan mengingat kekacauan global dengan pandemi kesehatan, namun, Esports telah mengalami pertumbuhan yang luar biasa dan mencapai pencapaian yang luar biasa.

“Kami siap untuk memanfaatkan gelombang peluang ini untuk wilayah Asia Tenggara,” katanya. Gaffor juga mengatakan bahawa EBN Esports City akan menjadi tuan rumah kejohanan Liga Korporat seterusnya dan Jelajah Juara Muktamad untuk lima lawan lima permainan penembak taktikal berasaskan watak, Valorant, tahun depan.

Read Previous

Cyberpunk 2077 debut dengan jualan lebih 8 juta salinan pada hari pertama

Read Next

Kes perbicaraan rasuah Rosmah dimuktamadkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here