The Malaysia Post

Elon Musk Disiasat oleh SEC atas Pengambilalihan Twitternya

Pada 6 Oktober 2023, dunia kewangan dikejutkan dengan berita bahawa seorang jutawan terkenal, Elon Musk, kini menghadapi siasatan dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) mengenai pemerolehan Twitter bernilai AS$44 bilion. Menurut pemfailan mahkamah yang difailkan pada hari Khamis, ini merupakan perkembangan penting dalam dunia perniagaan yang kini menarik banyak perhatian.

Penyiasatan SEC pengambilalihan Twitter

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) sedang menyiasat pengambilalihan Twitter Elon Musk. Siasatan itu memberi tumpuan kepada sama ada Musk melanggar undang-undang sekuriti persekutuan pada tahun 2022 apabila dia membeli saham di Twitter dan kemudian menukar namanya kepada “X”. SEC juga berminat untuk menyiasat kenyataan dan penyerahan yang dibuat oleh Musk berkaitan dengan perjanjian itu.

Baca lagi | Musk berkata dia mungkin menggugurkan perjanjian Twitter jika data akaun palsu tidak disediakan

Tuntutan SEC terhadap Elon Musk

Menurut laporan media antarabangsa, SEC telah mengeluarkan notis kepada Elon Musk pada Mei 2023 yang mengharuskannya memberikan bukti di pejabat SEC di San Francisco. Musk telah bersetuju untuk hadir untuk memberi keterangan, tetapi dua hari sebelum tarikh yang dijadualkan, dia memutuskan untuk tidak hadir dan memfailkan bantahan yang tidak berasas dengan SEC.

Antara bantahan yang dibangkitkan oleh Musk adalah bahawa SEC cuba “mengganggu” dia dan peguamnya memerlukan masa untuk mengkaji semula bahan yang relevan yang terkandung dalam biografi tentang dia yang baru diterbitkan bulan lepas. Peguam Musk, Alex Spiro, berpendapat bahawa SEC telah mengambil bukti dari Musk beberapa kali dalam siasatan ini dan itu sudah mencukupi.

baca lagi | Gagal Jelaskan Bil Tertunggak, Elon Musk Buatkan Twitter Alami Gangguan

Twitter milik Elon Musk

Elon Musk pada mulanya hanya menjadi pemegang saham minoriti besar di platform media sosial Twitter. Pada mulanya, niatnya hanyalah untuk menjadi pemegang saham pasif. Namun, beberapa hari kemudian, Musk menerima tawaran untuk menjadi ahli Lembaga Pengarah Twitter. Pada akhirnya, dia mengumumkan niatnya untuk membeli seluruh syarikat Twitter dengan harga as $ 44 bilion, tetapi kemudian berusaha menghentikan perjanjian itu.

Musk menghadapi panggilan persidangan yang cuba memaksanya menyelesaikan perjanjian itu, dan akhirnya, dia menutup perjanjian itu pada akhir Oktober 2022.

Baca lagi | Elon Musk membeli saham besar dalam Twitter, dunia siber meletup

Kesimpulan

Siasatan SEC terhadap pemerolehan Twitter Elon Musk adalah perkembangan penting dalam kontroversi yang telah lama berlaku antara Musk dan SEC. ini adalah bab lain dalam pergolakan yang bermula pada tahun 2018 ketika Musk merancang untuk menjadikan Tesla sebagai syarikat pemilikan swasta dan mendapatkan dana. Elon Musk terus mempertahankan pendiriannya bahawa pembaharuan komprehensif dalam agensi pengawalseliaan diperlukan, sambil memberikan panggilan kepada Suruhanjaya untuk mengambil tindakan tegas terhadap individu yang menyalahgunakan kuasa pengawalseliaan mereka untuk keuntungan peribadi dan politik.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tindakan Geledah Pejabat Peguam Muhyiddin Adalah Intimidasi dan Salah Guna Kuasa – Saifuddin Abdullah

Read Next

Jerebu: Malaysia Merekodkan Bacaan IPU Tertinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.