The Malaysia Post

Dua korban dari tragedi helikopter Melawati

Bekas ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Airlines Bhd (MAS), Datuk Ahmad Jauhari Yahya adalah salah satu daripada dua mangsa nahas helikopter yang terselamat hari ini, yang mengorbankan dua penumpang.

Komander OCPD Ampang Jaya, Mohamad Farouk Esha mengesahkan bahawa dia dan satu lagi risalah dengan nama Tan Chai Eian terselamat dalam kejadian itu, sementara dua yang lain; Kapten dan ketua instruktur terbang My Heli Club, Komandan (Rtd) Mohamed Sabri Baharom dan Mohamad Ifwan Rawi meninggal dalam nahas itu.

Baca Lagi | Guan Eng mahu enam pembetulan pada Belanjawan 2021

Awal hari ini, Jabatan Bomba dan Penyelamat mengesahkan bahawa dua helikopter yang menerbangkan empat penumpang telah bertembung dan terhempas di Melawati.

Dalam satu kenyataan hari ini, ketua pusat operasi jabatan itu, Zulfikar Jaffar mengatakan bahawa seorang wanita dan tiga mangsa lelaki terlibat dalam nahas itu, dengan dua yang disahkan meninggal dunia pada waktu akhbar 1.20 tengah hari.

Mohamad Farouk mengatakan bahawa dua model helikopter yang terlibat adalah Heli Cabri 9M-HCB dan Heli Cabri 9M-HCA.

“Dua juruterbang yang menerbangkan Heli Cabri 9M-HCB mati di tempat kejadian, sementara dua juruterbang yang menerbangkan Heli Cabri 9M-HCA hanya mengalami cedera ringan,” katanya, sambil menambah bahawa helikopter bertembung di udara ketika terbang dari Genting Sempah ke Pangkalan Udara Subang.

Katanya, kejadian itu berlaku sekitar jam 12 malam.

Dalam satu kenyataan kemudian, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong mengatakan bahawa helikopter itu, yang berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, telah terlibat dalam sesi latihan penerbangan bersama empat anak kapal. Dia mengatakan satu helikopter terhempas sementara yang lain berjaya melakukan pendaratan kecemasan di sebuah ladang bersebelahan dengan SJKT Taman Melawati.

Read Previous

Mengapa membelanjakan RM81.5 juta untuk Jasa dalam Belanjawan 2021

Read Next

Mustapa berharap Biden memberikan sokongan kepada ASEAN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.