The Malaysia Post

Dr Mahathir: Mukhriz pergi sendiri sekarang, saya tidak berhak untuk menghentikannya menjadi calon DPM

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berusaha untuk menghilangkan tuduhan bahawa dia sedang merancang untuk memastikan Datuk Seri Mukhriz Mahathir Mohamad akhirnya menjadi Perdana Menteri setelah Mukhriz dinobatkan sebagai calon kedua Timbalan Perdana Menteri Pakatan Harapan.

Menanggapi kritikan terhadap usul kepemimpinan kerajaan PH yang baru, Dr Mahathir mengatakan dia tidak berhak untuk membantah nama Mukhriz untuk kepentingan peribadinya ketika Mukhriz dianjurkan untuk jawatan tertentu.

Dia juga mengatakan bahawa cadangan itu tidak datang daripadanya, memetik pernyataan bersama bertarikh 22 Jun yang dikeluarkan oleh Presiden Parti AMANAH Negara, Mohamad Sabu dan Setiausaha Jeneral DAP, Lim Guan Eng telah menyebut pelantikan Mukhriz sebagai DPM 2.

Pada 27 Jun, Dr Mahathir mengesahkan menyokong Datuk Seri Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri pembangkang. Dia juga mengatakan bahawa kerajaan PH Plus berikutnya akan mempunyai dua timbalan perdana menteri dan mencalonkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon DPM 1 dan Mukhriz sebagai calon DPM 2.

Read Previous

Beri pekerjaan kepada para pemuda, bukan kepada ahli politik – Anwar

Read Next

Bukit Aman membuat penyiasatan terhadap pengarang di sebalik buku politik kerana didakwa menghina lambang negara Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.