The Malaysia Post

Dakwaan ADUN BN akan Lompat Parti Sertai PN Satu Fitnah – Wan Rosdy

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, mengukuhkan pendirian beliau terhadap dakwaan kontroversi yang dilontarkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai potensi lompat parti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) ke dalam Perikatan Nasional (PN). Beliau dengan tegas menolak dakwaan tersebut sebagai satu bentuk fitnah yang tidak berasas serta bertujuan mengelirukan dan menakutkan rakyat menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Pelangai pada Sabtu ini.

Sentimen Politik yang Tidak Sihat

Wan Rosdy, yang juga merupakan Pengerusi BN negeri, mengecam tindakan menyebarkan sentimen negatif dalam dunia politik. Beliau berpendapat bahawa ahli politik sepatutnya memberikan harapan dan kesejahteraan kepada rakyat, bukan dengan cara menakut-nakutkan mereka dengan cerita yang tidak berasas. Pernyataan ini disampaikan beliau semasa berucap selepas program Sembang Santai Veteran di Bentong.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Pelangai: Calon BN Mahu Meningkatkan Tahap Sosioekonomi Masyarakat Setempat

Konteks Politik Pahang

Sementara itu, kenyataan Muhyiddin Yassin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) dalam ceramah perdana di FELDA Chemomoi semalam telah menimbulkan kontroversi. Beliau mendakwa bahawa terdapat kemungkinan ADUN dari BN akan menyertai PN jika gabungan politik itu berjaya dalam PRK DUN Pelangai.

Situasi politik Pahang saat ini adalah unik, dengan komposisi kerajaan negeri terdiri daripada 16 ADUN BN, 8 ADUN Pakatan Harapan (PH), dan 17 ADUN PN. Perlu diperhatikan bahawa Pahang adalah salah satu negeri yang belum menguatkuasakan undang-undang antilompat parti bagi ADUN sejak ia berkuat kuasa di peringkat Persekutuan pada 5 Oktober tahun lalu.

Sokongan Teguh Terhadap Kerajaan Negeri

Wan Rosdy juga memaklumkan bahawa kesemua 15 ADUN BN telah mengesahkan sokongan mereka kepada kerajaan negeri yang dipimpinnya. Mereka memberikan jaminan untuk terus berdiri teguh dengan kerajaan yang sedang berkuasa dan menyokong kepimpinan Wan Rosdy.

Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Pelangai diadakan sebagai tindak balas kepada kematian penyandangnya, Datuk Seri Johari Harun daripada BN, yang terkorban dalam nahas pesawat terhempas di Bandar Elmina Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos lalu. PRK ini akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon BN, Datuk Amizar Abu Adam, calon PN Kasim Samat, dan calon Bebas, Haslihelmy DM Zulhasni.

Penting untuk diingatkan bahawa PRK Pelangai adalah satu-satunya cara untuk rakyat mengeluarkan suara mereka dan memilih wakil rakyat yang akan mewakili mereka di Dewan Undangan Negeri. Semua pihak, termasuk politikus, perlu bertindak secara beretika dan menjunjung tinggi prinsip-prinsip demokrasi dalam proses ini.

Read Previous

Kereta Api Berkelajuan Tinggi Pertama Indonesia: 5 Perkara Perlu Anda Tahu!

Read Next

Nelydia Senrose Muatnaik Gambar Profil Tanpa Hijab

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.