The Malaysia Post

Cherry Yeo Xiao Wei Menang Bergaya di Festival Tarian Mallorca Sepanyol

Dalam acara Kejohanan Dunia DanceSport Federation (WDSF) 2023, Cherry Yeo mengatasi 53 peserta wanita lain untuk meraih gelaran Juara dalam kategori Latin Solo Wanita Belia. Ini merupakan kemenangan pertamanya yang mengukuhkan kebolehannya dalam dunia tarian.

Kemenangan Berterusan dalam Kategori Dewasa

Bukan itu sahaja, Yeo juga turut memenangi Latin Solo Wanita Dewasa dengan mengatasi 37 peserta dari 14 negara yang lain. Kejayaannya dalam kategori ini membuktikan kecemerlangannya tidak hanya terhad kepada kumpulan belia, tetapi juga dalam saingan yang lebih mencabar.

Kejayaan dalam Kategori Tarian Sepanyol

Selain kejayaan dalam Kejohanan Dunia, Cherry Yeo juga mengukir nama dalam kategori festival sukan tarian Sepanyol itu sendiri. Dalam kategori MDF Remaja Wanita Solo Latin Terbuka, Cherry Yeo berjaya meraih pingat emas dan gangsa manakala dalam acara MDF Terbuka Dewasa Solo Latin Wanita, beliau berjaya menempatkan diri pada kedudukan tempat keempat.

Kepelbagaian dalam Kontinjen Malaysia

Tidak hanya Cherry Yeo yang menonjol, empat penari lain dari Persatuan Sukan Tarian Kuala Lumpur (KLDSA) juga turut mengambil bahagian dalam Festival Tarian Mallorca. Yap Wan Xin, Madeleine Lau Yu Xuan, Nicole Lim Le Wei, dan Taraneh Ahmadi Zeidabadi turut memberi sepakan hebat mereka dalam pelbagai kategori tarian Latin solo.

Baca lagi | Sabah Memperuntukkan RM97.5 juta untuk Pembangunan Belia dan Sukan, kata CM

Bimbingan Cemerlang dan Penghargaan

Kejayaan cemerlang Yeo tidak terlepas dari bimbingan dua jurulatih utamanya, Chua Zjen Fong dan Evon Chong. KLDSA merakamkan prestasi gemilang ini sebagai satu lagi bukti keunggulan atlet Malaysia, memperkuatkan kedudukan mereka sebagai pesaing utama dalam Festival Tarian Mallorca.

Penghargaan dari Menteri Belia dan Sukan

Prestasi cemerlang Cherry Yeo mendapat perhatian Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, yang mengucapkan tahniah melalui laman Facebooknya. “Berganda emas untuk Cherry Yeo pada kejohanan WDSF di Calvia, Sepanyol. Tahniah!”

Dengan pencapaiannya yang luar biasa, Cherry Yeo Xiao Wei membuktikan bahawa Malaysia memiliki bakat hebat dalam arena tarian antarabangsa. Kemenangannya di Festival Tarian Mallorca adalah satu pencapaian yang membanggakan negara, menjadikannya ikon tarian yang dihormati. Semoga, kejayaannya ini dapat menginspirasi generasi muda Malaysia untuk menceburi bidang tarian dengan penuh semangat dan dedikasi.

Read Previous

Tan Sri Michelle Yeoh Duta Baharu Balenciaga

Read Next

TOP 10 Permainan Indie Baharu di Netflix Yang TERBAIK

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.