The Malaysia Post

Brunei Alami Gangguan Bekalan Elektrik

Sebahagian besar wilayah Brunei mengalami gangguan bekalan elektrik yang ketara sejak jam 11.30 pagi, semalam, menyebabkan ketidakselesaan dan kesukaran dalam kehidupan seharian penduduk. Gangguan ini telah memberi kesan terhadap pelbagai aspek, termasuk telekomunikasi, bekalan air, dan kestabilan infrastruktur di beberapa kawasan di negara ini.

Kawasan Terjejas

Berdasarkan laporan yang diterima, gangguan bekalan elektrik melibatkan beberapa kawasan di Brunei. Antaranya adalah Mukim Gadong, Mukim Serasa, Mukim Mentiri, dan Mukim Berakas di Daerah Brunei-Muara. Gangguan ini juga melibatkan kawasan yang luas di Daerah Belait, Tutong, dan Temburong.

Pemadaman elektrik yang berlaku telah mencetuskan gangguan yang meluas di seluruh negara, terutamanya menjejaskan bangunan komersial, pejabat, dan perniagaan. Pada situasi ini, banyak individu yang terdampar di dalam lif bangunan komersial, mencipta kebimbangan dan keperluan segera untuk tindakan pemuliharaan.

Baca lagi | Putera Azim dari Brunei meninggal pada usia 38 tahun

Kesukaran di Laluan Jalan Raya

Selain daripada itu, berita juga melaporkan bahawa lampu lalu lintas di kawasan Mukim Gadong turut mengalami kerosakan akibat gangguan bekalan elektrik ini. Hal ini telah menyebabkan kesesakan lalu lintas dan kekeliruan di jalan raya, mempengaruhi mobiliti penduduk dan pengguna jalan.

Gangguan dalam Pendidikan

Beberapa institusi pendidikan juga terpaksa mengambil tindakan tegas dengan membatalkan kelas dan peperiksaan. Gangguan bekalan elektrik yang berterusan telah memaksa ibu bapa dan penjaga merasai kesulitan dalam menyediakan persekitaran pembelajaran yang selamat dan selesa untuk anak-anak mereka.

Penyiasatan Punca Gangguan

Jabatan Perkhidmatan Elektrik (DES) saat ini sedang menjalankan penyiasatan menyeluruh untuk mengenal pasti punca gangguan bekalan elektrik yang telah berlaku. Kajian ini adalah penting untuk memastikan tindakan pencegahan yang sewajarnya diambil untuk mengelakkan berulangnya insiden serupa di masa akan datang.

Dalam perkembangan yang berkaitan, beberapa bahagian di Daerah Belait juga mengalami pemadaman kuasa yang berasingan pada malam sebelumnya. Pada masa ini, tiada maklumat rasmi yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan mengenai keadaan ini.

Gangguan bekalan elektrik di Brunei adalah isu yang memerlukan perhatian serius dan tindakan segera dari pihak berkuasa serta pembekal tenaga elektrik. Keselamatan dan keselesaan penduduk serta kestabilan ekonomi negara adalah antara aspek penting yang harus diberi perhatian dalam menangani masalah ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kelayakan Euro 2024 di Brussels Terhenti Setelah Insiden Menakutkan

Read Next

Pengeboman Hospital di Gaza Mencetuskan Kemarahan Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.