The Malaysia Post

Bilik darjah Filipina dibuka semula selepas lebih dua tahun

Berjuta-juta kanak-kanak di Filipina kembali ke sekolah ketika tahun akademik bermula pada hari Isnin, dengan ramai yang mengambil tempat duduk di dalam bilik darjah buat kali pertama sejak wabak Covid-19 melanda.

Filipina adalah salah satu negara terakhir di dunia yang menyambung pelajaran sepenuh masa, secara bersemuka — mencetuskan amaran bahawa penutupan bilik darjah yang berpanjangan telah memburukkan krisis pendidikan di negara itu.

Kanak-kanak bertopeng dan berpakaian seragam berbaris untuk pemeriksaan suhu dan memancutkan sanitizer tangan di Sekolah Rendah Pedro Guevara di Manila, yang telah menutup bilik darjah sejak Mac 2020.

Sekolah itu telah mengguna pakai sistem hibrid pembelajaran secara bersemuka dan jauh kerana ia memindahkan hampir 6,000 pelajarnya kembali ke kelas bersemuka menjelang November — tarikh akhir yang ditetapkan oleh Presiden Ferdinand Marcos Jr sejurus selepas beliau memegang jawatan dua bulan lalu.

Pelajar tingkatan enam Sophia Macahilig berkata dia “teruja” untuk bertemu rakan sekelas dan gurunya selepas dua tahun pelajaran Zoom.

“Dulu kami berseronok dan kini saya boleh berseronok semula,” kata Macahilig yang berusia 11 tahun kepada AFP.

Tetapi ramai pelajar mempunyai banyak mengejar untuk dilakukan.

Malah sebelum wabak itu, sembilan daripada 10 kanak-kanak Filipina “tidak dapat membaca teks mudah dengan pemahaman” pada usia 10 tahun, Bank Dunia dan agensi lain berkata dalam laporan baru-baru ini.

Hanya 10 negara yang lebih teruk, termasuk Afghanistan, Laos, Chad dan Yaman.

Tertinggal di belakang

Selepas sekolah Filipina ditutup, program “pembelajaran gabungan” yang melibatkan kelas dalam talian, bahan bercetak dan pelajaran yang disiarkan di televisyen dan media sosial telah diperkenalkan.

Apabila kelas bersemuka disambung semula, masalah lama berterusan: Saiz kelas yang besar, kaedah pengajaran yang lapuk, kemiskinan, dan kekurangan infrastruktur asas — seperti tandas — telah dipersalahkan kerana menyumbang kepada krisis pendidikan.

Guru sains Pedro Guevara, Ethel Tumanan, 32, berkata, dia bimbang pelajar terlepas pembelajaran berharga sejak dua tahun lalu.

“Sebagai seorang guru, kami lebih suka bersemuka, sekurang-kurangnya kamilah yang boleh mengukur dan menilai di mana murid kami berada.”

Menjelang pembukaan semula bilik darjah, kerajaan telah meningkatkan usaha vaksinasi dan akan menyediakan pengangkutan awam percuma kepada pelajar sehingga akhir tahun kalendar.

Pada hari Sabtu, kerajaan mula menghulurkan bantuan tunai kepada pelajar dan ibu bapa yang bergelut untuk menampung perbelanjaan, membawa kepada adegan huru-hara di luar pusat pengedaran.

Di bandar Zamboanga, 29 orang cedera apabila beberapa ribu cuba menolak melalui pintu pagar sebuah sekolah menengah.

Read Previous

Anime ‘Dragon Ball’ meraung ke puncak box office Amerika Utara

Read Next

Hampir 9,000 tentera Ukraine terbunuh dalam peperangan dengan Rusia, kata ketua angkatan tentera

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.