The Malaysia Post

Anime ‘Dragon Ball’ meraung ke puncak box office Amerika Utara

Filem seni mempertahankan diri animasi komputer Dragon Ball Super: Super Hero, yang ke-21 dalam francais Jepun, menguasai box office Amerika Utara hujung minggu ini dengan anggaran pengambilan AS$20.1 juta (RM89.9 juta), lapor pemerhati industri Exhibitor Relations. semalam.

Keputusan yang mengagumkan untuk filem daripada Crunchyroll itu — yang menggelarnya sebagai pembukaan global terbaik yang pernah ada untuk filem anime — membuktikan titik terang pada bulan Ogos yang panas, dengan mudah mengatasi tayangan AS$11.6 juta bagi satu lagi keluaran baharu, Universal’s Beast.

“Ini adalah satu lagi pembukaan anime Crunchyroll yang luar biasa,” kata penganalisis David A. Gross of Franchise Entertainment Research.

Dia berkata Crunchyroll, 95 peratus dimiliki oleh Sony, kini “menguasai genre.”

Sementara itu, Beast dinilai kasar sebagai hanya mempunyai “pembukaan yang adil” untuk tempoh Jumaat hingga Ahad – sekurang-kurangnya “untuk filem pengembaraan aksi yang memaparkan binatang.”

Binatang itu, dalam kes ini, adalah seekor singa penyangak besar yang mengejar seorang lelaki yang baru menjanda (Idris Elba) dan anak perempuannya apabila mereka pergi ke safari. Baltasar Kormakur dari Iceland mengarahkan.

Filem aksi ngeri Bullet Train Sony, yang mengungguli box office dua hujung minggu lalu, merosot ke tempat ketiga pada AS$8 juta. Brad Pitt melakonkan watak pembunuh bayaran di atas kereta api yang kelihatan sarat dengan mereka.

Di tempat keempat ialah Top Gun yang masih terbang tinggi: Maverick, yang memperoleh AS$5.9 juta yang besar pada minggu ke-13 keluarannya. Kenderaan Tom Cruise telah menarik AS$683 juta di dalam negara dan AS$703 juta di luar negara.

Dan di tempat kelima, turun tiga tempat daripada hujung minggu lalu, ialah animasi Warner Bros. “DC League of Super-Pets,” pada AS$5.8 juta.

Ogos sentiasa perlahan di box office, “tetapi tanpa keluaran besar dalam tempoh dua minggu lepas, perniagaan telah menurun lebih daripada biasa, kepada kira-kira -40 peratus di bawah Ogos 2019,” kata Gross, “dan begitulah cara ia akan berterusan sehingga Oktober.”

Menggenapkan 10 teratas hujung minggu ialah:

Thor: Love and Thunder (AS$4 juta)

Tidak (AS$3.6 juta)

Minions: The Rise of Gru (AS$3.5 juta)

Tempat Crawdads Menyanyi (AS$3.2 juta)

Badan Badan Badan (AS$2.4 juta)

Read Previous

Kejohanan Dunia: Zii Jia dengan mudah melepasi pusingan pertama

Read Next

Bilik darjah Filipina dibuka semula selepas lebih dua tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.