The Malaysia Post

Hampir 9,000 tentera Ukraine terbunuh dalam peperangan dengan Rusia, kata ketua angkatan tentera

Hampir 9,000 anggota tentera Ukraine telah terbunuh dalam perang dengan Rusia, kata ketua angkatan tentera Ukraine hari ini.

Tol yang diberikan oleh Jeneral Valeriy Zaluzhnyi nampaknya merupakan yang pertama diberikan oleh pegawai tertinggi tentera Ukraine sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari.

Zaluzhnyi, Ketua Komander angkatan tentera Ukraine, memberitahu persidangan yang diadakan untuk menghormati veteran tentera dan keluarga mereka yang terbunuh bahawa kanak-kanak memerlukan perlindungan di beberapa bahagian negara termasuk ibu kota Kyiv.

“Mereka benar-benar tidak memahami apa-apa yang sedang berlaku dan pastinya memerlukan perlindungan… kerana bapa mereka telah pergi ke hadapan dan mungkin antara hampir 9,000 wira yang telah terkorban,” katanya.

Zaluzhnyi tidak memberikan butiran dan tidak menyatakan sama ada angka yang disebutnya termasuk semua anggota perkhidmatan yang terbunuh dalam tindakan, seperti pengawal sempadan. Presiden Volodymr Zelenkskiy memberitahu persidangan itu bahawa kira-kira 1 juta orang mempertahankan Ukraine sebagai sebahagian daripada angkatan tentera Ukraine atau perkhidmatan lain.

Zaluzhnyi tidak menyatakan berapa ramai orang awam yang terbunuh atau berapa ramai kakitangan Rusia Kyiv dianggarkan telah terbunuh dalam pertempuran itu, tetapi Kakitangan Am angkatan tentera Ukraine telah meletakkan angka kematian tentera Rusia pada 45,400. Rusia tidak menyatakan berapa ramai askarnya telah terbunuh.

Reuters tidak dapat mengesahkan kerugian yang dialami oleh kedua-dua pihak semasa apa yang dikatakan Rusia sebagai “operasi ketenteraan khas” untuk memusnahkan jirannya yang lebih kecil dan melindungi komuniti berbahasa Rusia. Ukraine dan penyokong Baratnya menuduh Moscow melancarkan perang penaklukan ala imperial.

Read Previous

Bilik darjah Filipina dibuka semula selepas lebih dua tahun

Read Next

Laporan: Sek-gen Umno mengetuai delegasi 73 ketua bahagian ke kediaman rasmi PM di Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.