The Malaysia Post

Bekalan Beras Putih Mencukupi – Bernas

Padiberas Nasional Bhd (Bernas) memberikan jaminan bahawa bekalan beras putih mencukupi untuk memenuhi keperluan pengguna di negara ini. Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari ini, Bernas mengumumkan bahawa mereka telah mengedarkan sebanyak 630,000 metrik tan beras putih dari Januari hingga Ogos tahun ini. Ini adalah peningkatan sebanyak 38 peratus berbanding purata jualan bulanan dalam lima tahun yang lalu.

Bekalan Beras Lebih Daripada Cukup

Bernas mengumumkan bahawa bekalan beras putih di pasaran mencukupi tanpa perlu melibatkan kerajaan untuk menggunakan stok simpanan. Dalam kenyataan mereka, Bernas menegaskan bahawa sebagai entiti ‘pembeli terakhir’, mereka hanya memiliki sekitar 10 peratus pasaran beras tempatan, manakala sebahagian besar beras dibeli dan diproses oleh kilang swasta.

Bernas menjelaskan bahawa peningkatan dalam permintaan beras putih tempatan adalah disebabkan oleh perubahan permintaan oleh pengguna, pembekal kontrak, dan pemain industri makanan lain, yang disebabkan oleh perbezaan harga antara beras tempatan dan beras import.

Baca lagi | Beras Rahmah Menawarkan Beras Import dengan Harga Lebih Murah

Sokongan Bernas kepada Program Pertanian dan Keselamatan Makanan

Dalam kenyataannya itu juga, Bernas menyatakan kesungguhannya untuk memberikan sokongan sepenuhnya kepada pelaksanaan program intervensi oleh Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan. Tujuannya adalah untuk menjamin kestabilan bekalan beras tempatan, yang merupakan tanda kesungguhan mereka dalam menyokong pertanian tempatan dan keselamatan makanan negara.

Pada 1 September, Bernas mengumumkan kenaikan harga jualan beras putih import dari RM2,350 se metrik tan kepada RM3,200 se metrik tan di seluruh negara. Mereka menyatakan bahawa ini adalah tindak balas terhadap setengah pertama tahun yang sangat mencabar, yang dipengaruhi oleh faktor-faktor luar seperti perubahan iklim, penurunan kadar pertukaran asing, kos operasi tinggi, dan konflik serantau.

Baca lagi | Kementerian Pertanian memastikan bekalan beras Malaysia stabil, cukup untuk memenuhi permintaan tempatan

Impak Global pada Pasaran Beras

Mereka juga menyatakan bahawa faktor-faktor ini secara kolektif mempengaruhi pasaran perdagangan beras global, dan kesannya diperburuk oleh pengumuman India baru-baru ini yang melarang eksportasi beras putih.

Dengan penjelasan ini dari Bernas, adalah jelas bahawa bekalan beras putih di negara ini adalah mencukupi dan syarikat ini komited untuk menyokong semua usaha untuk memastikan bekalan beras tempatan yang stabil.

Read Previous

Penyakit X Trending: Apa yang Anda Perlu Tahu

Read Next

Keadaan Rumah Warisan P. Ramlee Membimbangkan – Dr. Rais Yatim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.