The Malaysia Post

Bangga Dengan Aksi Cemerlang Skuad B-17 Di Qatar

KUALA LUMPUR: Skuad B-17 di bawah kendalian Osmera Omaro pulang dengan “azimat” berguna hasil daripada siri aksi persahabatan yang berlangsung di Doha, Qatar. Skuad bawah 17 (B-17) tahun negara mempamerkan prestasi cemerlang dalam enam aksi persahabatan dengan kelab di negara itu, dengan merekodkan lima kemenangan dan satu kekalahan.

Malah, skuad ‘Harimau Muda’ menunjukkan kecekapan dengan menghasilkan 21 gol dan hanya bolos empat kali dalam semua perlawanan tersebut.

Bangga Dengan Aksi Cemerlang Harimau Muda

Pengurus pasukan B-17, Christopher Raj mengakui berbangga dengan prestasi yang ditunjukkan skuad muda negara melalui aksi persahabatan itu, dan ia merupakan persediaan yang terbaik sebelum mereka ke Piala Asia B-17 2023 pertengahan tahun ini.

Beliau berkata skuad Osmera berhak mendapat pujian berdasarkan prestasi cemerlang mereka walaupun terpaksa berdepan tempoh dua minggu yang mencabar di Doha, termasuk kem latihan intensif yang berlangsung pada bulan Ramadhan.

Christopher Raj berkata, beliau sangat berbangga dengan prestasi, disiplin, serta semua komitmen yang telah ditunjukkan oleh para pemain dan juga barisan kejurulatihan sepanjang dua minggu berada di Doha, Qatar.

Beliau juga berharap pemain akan membawa pulang semua pengalaman yang berharga sejak berada di sana dan pada masa yang sama turut berusaha meningkatkan lagi aspek permainan mereka di dalam dan juga luar padang.”

Baca lagi | Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

Tutup Kem Latihan Dengan Jaringan Bergaya

Untuk rekod, Skuad B-17 memulakan kem latihan intensif mereka yang diadakan selama dua minggu di Doha dengan kemenangan 4-2 ke atas Al Arabi SC. Mereka seterusnya merekodkan kemenangan bergaya dengan jaringan 5-0 ke atas Umm Salal SC.

Prestasi skuad muda negara berterusan apabila mereka berjaya mengatasi skuad B-18 Al Gharafa 4-1 sebelum mencatatkan kemenangan terbesar dalam enam aksi itu dengan membelasah Al Markhiya 7-0.

Momentum prestasi cemerlang anak buah Osmera itu kemudian dilihat berterusan apabila sekali lagi berjaya meraih kemenangan 1-0 ke atas Al Duhail dan sekaligus menutup kem latihan intensif dengan kekalahan tipis 1-0 kepada Akademi Aspire.

Baca lagi | Ameer 25 Tahun, Jurulatih Termuda Badminton Malaysia

Skuad B-17 akan bersaing dalam Piala Asia B-17 di Thailand pada Jun ini, dan mereka berada dalam Kumpulan A bersama tuan rumah, Thailand, Yaman dan Laos.

Christopher Raj juga mengucapkan terima kasih kepada semua barisan penyokong Harimau Muda B-17 yang turut memberikan sokongan secara berterusan tanpa henti kepada para pemain muda negara.

Read Previous

Ini 20 Kerja Dari Rumah Yang Boleh Anda Buat

Read Next

Aplikasi Kompas Dalam Talian Tidak Tepat – Perlu Rujuk Pakar Tauliah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.