The Malaysia Post

Australia Ambil Langkah Drastik Dengan Menembak Mati Kanggaru

Australia sangat menyukai kanggaru ikoniknya sehingga sanggup membunuhnya. Malah, sesetengah ahli ekologi kini memberi amaran bahawa berbuat demikian mungkin perlu menjadi keutamaan tidak lama lagi.

Negara pulau itu mempunyai berjuta-juta haiwan yang melompat-lompat. Walaupun ia adalah simbol yang dipuja secara meluas di Australia, mempunyai terlalu banyak kanggaru telah diketahui menyebabkan masalah.

Di Victoria, sebagai contoh, kerajaan negeri mengatakan bahawa haiwan itu boleh merosakkan tanah ladang, harta benda dan habitat, di samping menimbulkan risiko kepada keselamatan manusia.

Peningkatan Populasi Kanggaru 2 Kali Ganda Penduduk

Populasi yang berlebihan juga menimbulkan risiko kepada haiwan itu sendiri, pegawai sebelum ini memberi amaran, kerana lebihan haiwan bermakna tidak ada makanan yang mencukupi dan banyak yang mati kelaparan.

Inilah yang berlaku pada 2016 dan 2017, apabila angka kerajaan menunjukkan bahawa terdapat hampir 45 juta kanggaru – kira-kira dua kali ganda jumlah orang di negara ini, menurut BBC.

Ledakan populasi itu dipercayai disebabkan oleh keadaan hujan yang meningkatkan tumbuh-tumbuhan, tetapi seperti kebanyakan musim hujan, ia berakhir dengan kemarau dan hargayang mahal.

Baca lagi | Protein Haiwan Dan Protein Tumbuhan: Mana Satu Pilihan Yang Paling Terbaik?

Kemarau Akan Sebabkan Kanggaru Mati Kelaparan

Menurut kata pakar ekologi Katherine Moseby kepada AFP, Kemarau terakhir diganggarkan 80 atau 90% daripada kanggaru di beberapa kawasan akan mati kelaparan dan kebanyakan kanggaru dilihat akan pergi ke tandas awam dan makan kertas tandas, atau berbaring di atas jalan untuk mencari makanan.

Dennis King, pegawai eksekutif Persatuan Industri Kanggaru Australia, memberitahu AFP bahawa dia percaya negara itu boleh melihat situasi lain seperti itu tidak lama lagi, kerana cuaca dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mewujudkan keadaan untuk ledakan yang lain.

Menurutnya lagi, selepas tiga tahun La Nina di pantai timur berlaku, senario pertumbuhan populasi untuk kanggaru akan lebih drastik dalam beberapa tahun akan datang dan kitaran pembiakan ini akan benar-benar mempercepatkannya.

Dan jika itu berlaku, dia percaya populasi boleh mencecah sehingga 60 juta kanggaru lebih daripada 2.3 kali ganda bilangan orang di Australia.

Dan untuk mengelakkan kebuluran haiwan yang berleluasa, Moseby berkata terdapat satu perkara yang boleh dilakukan oleh orang ramai untuk membantu: Tembak mereka untuk elakkan kematian yang besar iaitu kerana kelaparan.

Baca lagi | 407 kes malaria zoonotik dilapor di Sabah, kes berkurang sepanjang tempoh PKP

Pelbagai Kaedah Digunakan Untuk Kawal Populasi

Kawalan populasi kanggaru di Australia telah menggunakan pelbagai kaedah, termasuk kawalan kesuburan dan pagar.

Namun, menurut kerajaan Victoria, kedua-dua kaedah ini kurang berkesan dan tidak berperikemanusiaan.

Kerajaan tempatan menyatakan bahawa kawalan kesuburan melibatkan penangkapan haiwan dan mengancam kebajikan mereka, dan hanya berfungsi untuk kawalan populasi di kawasan kecil.

Pemasangan pagar juga merosakkan kebajikan haiwan dan memerlukan kos yang tinggi untuk dipasang dan diselenggara.

Dalam satu dokumen mengenai kawalan populasi kanggaru pada tahun 2017, kerajaan Victoria menyatakan bahawa menembak dianggap sebagai kaedah yang paling berkesan dan berperikemanusiaan.

Menurut mereka, haiwan tersebut mati dengan cepat melalui penembakan, dan ini mengurangkan bilangan populasi secara efisien.

Namun, penembakan hanya dilakukan mengikut piawaian kebangsaan yang ditetapkan.

Walaupun spesies kanggaru dilindungi oleh negara, penuaian komersial tetap dibenarkan dengan jumlah yang terhad dan produknya dijual di seluruh dunia.

Enam daripada lapan negeri dan wilayah di Australia membenarkan penuaian komersial, terutamanya di kawasan dengan populasi kanggaru yang besar.

Persatuan Industri Kangaroo King Australia menyatakan bahawa penuaian komersial dikawal rapi untuk memastikan pemuliharaan, kebajikan haiwan, dan keselamatan yang memenuhi piawaian.

‘Satu bentuk pembunuhan komersial’

Walaupun banyak pihak menganggap usaha ini sebagai langkah yang penting, terdapat juga yang mengkritiknya sebagai “penyembelihan”.

Animals Australia menyatakan bahawa penembakan kanggaru adalah satu bentuk pembunuhan komersial hidupan liar di Australia, dan pada tahun 2019, sebanyak 1.57 juta kanggaru telah dibunuh untuk tujuan industri komersial.

Data persekutuan menunjukkan bahawa populasi keseluruhan kanggaru pada tahun tersebut adalah lebih daripada 42.5 juta.

Seorang penyelidik pengurusan kanggaru terkemuka, George Wilson, berpendapat bahawa walaupun dia memahami niat untuk melindungi haiwan tersebut, menghentikan pemusnahan mereka akan membawa kesan buruk dalam jangka masa panjang.

Baginya, adalah tidak etika untuk membiarkan kanggaru mati kelaparan, dan kekejaman itu tidak akan memberi sebarang manfaat.

Read Previous

Konvensyen Perpaduan Tidak Mampu Halang Kekuatan ‘gelombang hijau’ Perikatan Nasional

Read Next

Mahkamah Pastikan Clare Dapat Perbicaraan Adil Tanpa Campur Tangan Istana Terengganu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.