The Malaysia Post

Anwar Boleh Pecat Menteri Ekonomi – Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Abdul Samad

Sambil mengkritik Kementerian Ekonomi, Shahrir Abdul Samad, seorang veteran UMNO, menasihatkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim supaya membubarkan Kementerian Ekonomi yang diketuai oleh Rafizi Ramli.

Ketidakberkesanan Kementerian dalam Merancang Ekonomi Negara

Menurut Shahrir, kementerian ini tidak berkesan dalam merancang ekonomi negara dan tidak berubah sejak diterajui Mohamed Azmin Ali.

Baca lagi | Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Kritikan Terhadap Kegagalan Menangani Masalah Ekonomi

Shahrir meluahkan pendapatnya menerusi akaun Facebook rasminya. Beliau merujuk kepada laporan media berhubung fakta Rafizi menyatakan Kerajaan Kesatuan tidak akan campur tangan dalam isu kejatuhan ringgit dan pasaran modal. Shahrir menegaskan, kementerian tidak berjaya menangani masalah ekonomi yang dihadapi masyarakat ketika ini.

Kenyataan Rafizi mengenai Kejatuhan Ringgit dan Pasaran Modal

Rafizi, semalam menyatakan bahawa kerajaan itu tidak akan terlibat secara langsung dalam mengimbangi kejatuhan ringgit dan pasaran modal, dengan alasan campur tangan sedemikian akan melibatkan kos yang besar.

Baca lagi | Anwar Ibrahim Menyangkal Tuduhan Memfitnah Dr. Mahathir

Pemindahan Dana kepada Keperluan Rakyat dan Pembangunan Ekonomi

Rafizi menyatakan bahawa dana itu harus dialihkan kepada keperluan rakyat dan pembangunan ekonomi Malaysia. Beliau menyatakan bahawa kerajaan akan menunggu kesan positif daripada penstrukturan semula ekonomi dan langkah-langkah subsidi yang disasarkan yang sedang dilaksanakan secara berperingkat.

Penyusunan Semula Ekonomi Sebagai Langkah Penyatuan Fiskal

Rafizi menjangkakan bahawa kemajuan dan hasil pelaksanaan penstrukturan ekonomi dan subsidi bersasar akan menjejaskan penyatuan fiskal yang akan menyokong pasaran modal dan ringgit. Bagaimanapun, pada masa ini, tiada rizab untuk campur tangan dalam isu itu.

Kritikan Shahrir terhadap Kementerian Ekonomi

Dalam kesimpulannya, Shahrir Abdul Samad mengkritik Kementerian Ekonomi yang diketuai oleh Rafizi Ramli dan menasihatkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim supaya membubarkan kementerian itu. Shahrir berpendapat kementerian tidak berkesan dalam menangani masalah ekonomi negara dan menyebabkan ekonomi rakyat terjejas.

Rafizi pula berpendapat campur tangan kerajaan dalam isu kejatuhan pasaran modal dan ringgit akan melibatkan kos yang besar dan dana perlu dialihkan kepada keperluan rakyat dan pembangunan ekonomi. Kerajaan itu akan menunggu keputusan penyusunan semula ekonomi dan subsidi yang disasarkan sebelum mengambil langkah penyatuan fiskal yang akan menyokong ringgit dan pasaran modal.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

10 Tempat Makan Menarik Di Penang

Read Next

Bekas Teman Wanita Pemain Bola Sepak Sabah, Rizal Ghazali Ditahan Polis 

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.