The Malaysia Post

Anjing Polis Serang Lelaki Kulit Hitam Semasa Kawalan Trafik Di Ohio

23 JULAI (Reuters) – Polis di Ohio telah melepaskan seekor anjing ke atas seorang lelaki kulit hitam yang keluar dari kenderaannya dengan tangan terangkat selepas pemeriksaan trafik awal bulan ini, kata pihak berkuasa.

Pengejaran Panjang Menjadi Punca Anjing Polis Melepaskan Serangan

Insiden itu berlaku pada 4 Julai selepas pegawai penguat kuasa terlibat dalam pengejaran panjang terhadap sebuah treler separuh dipandu Jadarrius Rose, berusia 23 tahun. Kenderaan itu kekurangan pelapik lumpur dan gagal berhenti untuk pemeriksaan, menurut laporan Jabatan Peronda Lebuhraya Negeri Ohio (OSHP).

Ia berhenti di lebuh raya negeri kira-kira 40 batu di selatan Columbus selepas pihak berkuasa memasang peranti inflasi tayar, yang dikenali sebagai “batang henti,” buat kali kedua.

Baca lagi | India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Video Peristiwa Anjing Polis Melepaskan Serangan

Dalam video yang disediakan oleh peronda lebuh raya itu, Rose dilihat berdiri di hadapan kenderaan dengan kedua-dua tangan terangkat ketika pegawai penguat kuasa mengarahkannya berbaring di atas tanah.

Perintah Pegawai Tentera Tidak Dipatuhi oleh Pekerja Polis

Sejurus kemudian, seorang pekerja dari Jabatan Polis Circleville melepaskan anjing polis ke atas Rose walaupun seorang pegawai tentera memberitahu pekerja tempatan itu untuk tidak melepaskan anjing itu.

Reaksi Pelepasan Anjing Polis ke atas Lelaki Kulit Hitam

“Dengan kedua-dua tangan terangkat, jangan lepaskan anjing itu,” kedengaran anggota tentera menjerit dalam video itu.

Video itu menunjukkan anjing itu berlari ke arah Rose, yang kini melutut, dan boleh dilihat menggigit dan menarik pemandu. Rose menjerit kuat dan kedengaran berkata, “tolong, lepaskan.”

Baca lagi | Peningkatan Suhu Bakal Undang El Nino Dan Ancam Makanan Dunia – WMO

Klarifikasi Pihak Berkuasa tentang Insiden Anjing Polis

“Ketika pegawai tentera cuba mendapatkan pematuhan dengan memberi arahan lisan kepada suspek, Jabatan Polis Circleville melepaskan anjing mereka, yang mengakibatkan suspek digigit anjing itu,” kata peronda lebuh raya itu dalam satu kenyataan.

Tindak Balas Polis Circleville terhadap Pertanyaan Media

Polis Circleville tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Pengarah Keselamatan Awam Circleville Douglas Debord memberitahu media tempatan bahawa bandar itu sedang mengkaji insiden yang melibatkan unit K9 polis.

Peronda lebuh raya berkata pemandu itu “segera” diberikan bantuan kecemasan dan ejen ubat kecemasan telah dihubungi untuk membantu. Rose akhirnya ditahan, kata OSHP, sambil menambah bahawa kes itu masih dalam siasatan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Matty Healy Dari Kumpulan The 1975 Sindir Kerajaan Malaysia

Read Next

10 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.