The Malaysia Post

Anisa Hassan membuat aplikasi Joompa membantu umat Islam mencari cinta secara online

Pencinta jodoh terkenal, Anisa Hassan telah memanfaatkan kekuatan teknologi untuk menolong perseorangan Muslim dalam mencari cinta.

Anisa, yang terkenal dengan perkhidmatan perjodohan mewah Date High Flyers, telah mencipta Joompa, aplikasi temu janji mesra Muslim yang menawarkan ruang yang selamat bagi pengguna untuk mencari individu yang berpikiran sama yang mencari hubungan jangka panjang.

Bekas penyiar berita ini telah berjaya memasangkan lebih dari 1,000 pasangan selama 16 tahun sebagai jodoh dan dia melihat peluang untuk memasuki pasaran kencan dalam talian setelah menyedari bahawa keperluan single Muslim sering diabaikan pada aplikasi kencan arus perdana.

“Dari perspektif jodoh, saya menyedari bahawa perseorangan Muslim sangat memerlukan platform di mana mereka boleh berhubung dengan selamat dan dapat dipadankan dengan seseorang yang mempunyai agama dan budaya yang sama.

Baca Lagi | Sony akan Melancarkan Dua Model PlayStation 5 Musim Gugur ini

Tidak syak lagi bahawa pasaran temu janji dalam talian sudah siap untuk dipilih kerana App Annie melaporkan bahawa rakyat Malaysia secara kolektif membelanjakan RM24 juta untuk aplikasi temu janji sahaja pada tahun 2019.

Walaupun nama arus perdana seperti Tinder, Bumble, dan Tantan menguasai pasar, Joompa bertujuan untuk menjadi aplikasi temu janji untuk perseorangan Muslim dengan mengasingkan diri dari persaingan.

Aplikasi ini melakukannya dengan menyoroti minat dan nilai seseorang daripada penampilannya sambil memastikan persekitaran yang selamat dan beretika untuk penggunanya.

Pengguna akan diajukan serangkaian pertanyaan – mulai dari hobi hingga tahap keagamaan mereka – yang akan digunakan untuk menilai keserasian mereka dengan orang lain di aplikasi.

Sejajar dengan platform temu janji mesra Muslim, soalan-soalan tersebut juga akan merangkumi kepercayaan dan amalan utama dalam Islam seperti berpuasa pada bulan Ramadan dan menunaikan solat setiap hari.

Anisa menekankan bahawa Joompa bertujuan untuk mengeratkan silaturahim antara individu terlebih dahulu dengan harapan bahawa perasaan ini secara semula jadi akan tumbuh menjadi keinginan untuk hubungan jangka panjang dan perkahwinan. Aplikasi ini terus mendapat minat di Malaysia, dengan lebih daripada 16,000 muat turun sejak dilancarkan pada awal September tahun ini dan kira-kira 70 peratus daripada 6,000 pengguna aktifnya adalah rakyat Malaysia.

Read Previous

Belanjawan pertama Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh menjadi kejatuhannya

Read Next

10 saksi dipanggil dalam kes pengubahan wang haram dan pernyataan palsu Ahmad Maslan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.