The Malaysia Post

10 saksi dipanggil dalam kes pengubahan wang haram dan pernyataan palsu Ahmad Maslan

Pihak pendakwaan akan memanggil 10 saksi untuk memberi keterangan dalam perbicaraan yang melibatkan Anggota Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan yang didakwa gagal mengisytiharkan RM2 juta yang diterimanya daripada Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberikan kenyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar berkata pihak pendakwaan telah mengemukakan keterangan saksi kepada mahkamah dan pasukan pembelaan awal bulan lalu.

Perbicaraan akan didengar di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azman Ahmad.

Mohd Mukhzany, yang mengetuai pasukan pendakwaan, mengatakan perbicaraan sebelumnya telah ditetapkan pada 16 dan 23 Oktober serta 6 November (hari ini), namun prosiding ditangguhkan berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO).

Baca Lagi | Tidak ada musuh tetap dalam politik, ini semua strategi

Peguam Hamidi Mohd Noh yang mengetuai pasukan pertahanan ketika dihubungi, mengesahkan perkara itu.

Ahmad dituduh melakukan pengubahan wang haram dengan tidak menyatakan pendapatan sebenar di Borang Nyata Cukai Pendapatan Bagi Tahun Taksiran 2013 (Penyata Cukai Pendapatan untuk Tahun Taksiran 2013), yang melanggar Seksyen 113 (1) (a) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Bekas Timbalan Menteri Kewangan itu dituduh melakukan kesalahan tersebut dengan tidak menyatakan pendapatan sebanyak RM2 juta, yang dipercayai hasil daripada aktiviti haram yang diterimanya dari Najib melalui cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 Nov dan yang dia (Ahmad) secara tunai pada hari yang sama.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, pada 30 April 2014.

Tuduhan itu dijatuhkan di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah 2001, yang memperuntukkan denda maksimum RM5 juta, atau penjara maksimum lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Ahmad juga didakwa memberikan kenyataan palsu kepada SPRM ketika disoal siasat oleh pegawai penyiasatnya, Ketua Penolong Kanan Superintendan Mohd Zairi Zainal, di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen di sini, antara jam 2.45 petang dan 3.30 petang pada 4 Julai 2019 . Tuduhan, yang dibentuk di bawah Seksyen 32 (8) c) dari Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Haram 2001, memperuntukkan denda maksimum RM3 juta, atau penjara maksimum lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Read Previous

Anisa Hassan membuat aplikasi Joompa membantu umat Islam mencari cinta secara online

Read Next

Gerai Kapten Korner trending milik bekas juruterbang Malindo Air

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.