The Malaysia Post

Amira Aisya dari Muda berkata parti bersedia untuk bertemu dengan kepimpinan Pakatan untuk menyelaraskan matlamat, aspirasi untuk PRU15

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) mahu bertemu dengan kepimpinan Pakatan Harapan (PH) secara rasmi supaya mereka dapat menyelaraskan matlamat dan aspirasi mereka untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Timbalan Presiden Muda Amira Aisya Abd Aziz dalam satu kenyataan hari ini berkata parti itu menerima kritikan teruk sejak mengumumkan pakatannya dengan PH dan mahu meluruskan rekod itu dengan mengadakan mesyuarat rasmi.

Amira berkata ia tidak perlu mengejutkan bahawa Muda merancang untuk bekerjasama dengan PH kerana mereka telah melakukannya di Johor di mana dia berkata beliau banyak belajar daripada ahli politik veteran seperti bekas menteri pertahanan Liew Chin Tong dan Datuk Seri Salahuddin Ayub.

“Walaupun semua kerja yang kami lakukan bersama, saya dapat memahami kebimbangan orang ramai dan keraguan rakan-rakan kami dalam PH terhadap niat kami. Apabila membentuk pakatan baru, banyak persoalan akan sentiasa ditimbulkan.

“Sebab itu pemimpin Muda bersedia untuk mengadakan pertemuan rasmi dengan PH supaya kita boleh berbincang dan menyebarkan semua isu kita bersama. Rakan-rakan saya di Muda dan saya ingin memastikan sebelum kita menuju ke pilihan raya orang ramai tahu apa tawaran Pembangkang,” katanya.

“Muda berharap pakatan kita bukan sahaja berkembang untuk PRU15 tetapi kita terus memperjuangkan hak orang ramai pada masa hadapan,” tambahnya.

Beberapa hari lalu, dilaporkan beberapa dalam kalangan PKR menyatakan mereka keberatan untuk menerima Muda sebagai sebahagian daripada gabungan PH untuk PRU15.

Portal berita The Malaysian Insight melaporkan bahawa pemimpin dan ahli Pemuda PKR amat berhati-hati selepas apa yang berlaku dalam pilihan raya negeri Johor.

Mereka dikatakan mempertanggungjawabkan Muda atas kekalahan parti pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Larkin, yang diyakini mereka dapat menawannya. Kerusi itu menjadi milik Umno.

Read Previous

‘Ikan kembung’: Bagaimana krisis iklim memberi makan kepada kekurangan ikan Malaysia

Read Next

Alcaraz memenangi Terbuka AS dan menjadi pemain nombor satu dunia termuda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.