The Malaysia Post

Alcaraz memenangi Terbuka AS dan menjadi pemain nombor satu dunia termuda

Pemain remaja Sepanyol, Carlos Alcaraz merangkul gelaran Grand Slam sulungnya di Terbuka AS pada Ahad dan menjadi lelaki termuda yang naik ke ranking nombor satu dunia.

Pemain berusia 19 tahun itu mengheret badannya yang letih kepada kemenangan 6-4, 2-6, 7-6 (7/1), 6-3 ke atas pemain Norway, Casper Ruud pada perlawanan akhir.

Alcaraz, remaja pertama yang menduduki ranking teratas, adalah juara termuda Grand Slam lelaki sejak Rafael Nadal di Terbuka Perancis 2005 selepas persembahan yang menghasilkan 55 pemenang dan 14 ace.

Pada hari mercu tanda, dia juga juara termuda di New York sejak Pete Sampras pada 1990.

Ia merupakan kejohanan yang melelahkan bagi Alcaraz yang meraih rekod paling banyak masa dihabiskan di gelanggang pada satu acara Grand Slam, melepasi 23 jam dan 21 minit yang diperlukan Kevin Anderson untuk menamatkan naib juara di Wimbledon pada 2018.

Kekalahan untuk Ruud, yang juga bersaing untuk ranking nombor satu dunia, adalah yang kedua dalam final Slam tahun ini selepas dia dikalahkan oleh Nadal dalam Terbuka Perancis.

Dengan bumbung ditutup, penonton di Stadium Arthur Ashe menyaksikan kesunyian yang mengharukan pada ulang tahun ke-21 serangan 11 September sebelum perlawanan akhir bermula dengan tentatif.

Kedua-dua lelaki itu menyelamatkan mata pecah dalam permainan servis pembukaan mereka sebelum Alcaraz memperoleh satu-satunya rehat pada set pertama untuk mendahului utama 3-1.

Ruud tercicir set tetapi menang dari segi semangat kesukanan apabila dia membuat lantunan berganda pada dirinya dalam permainan kelapan, melepaskan mata kepada pemain Sepanyol itu.

Alcaraz menghidangkannya dengan penuh kasih sayang dan kelebihan satu set ihsan daripada 13 pemenang berbalas enam untuk pemain Norway itu.

Pemain remaja Sepanyol itu, yang mara ke final dengan rekod kemenangan 2-0 ke atas Ruud, mensia-siakan mata putus pada 2-2 pada set kedua.

Ruud membuat dia membayar, mendahului untuk 4-2 dan kemudian menyamakan kedudukan akhir pada mata set kedua selepas satu lagi pukulan Alcaraz yang cuai membuka gelanggang dengan menarik untuk pemain Norway itu.

Pada ketika itu, Alcaraz telah berada di gelanggang pada kejohanan itu selama hampir 22 jam, melepasi markah yang ditetapkan oleh Andy Murray apabila warga Britain itu merangkul kejuaraan 2012.

Dia mendahului 2-0 pada set ketiga sebelum Ruud membalas.

Pemain Norway berusia 23 tahun itu mempunyai dua mata set dalam permainan ke-12 selama 11 minit tetapi tidak dapat melakukan pertukaran apabila Alcaraz melepaskan pukulan voli berturut-turut.

Alcaraz memanfaatkan sepenuhnya masa penangguhannya, berlumba-lumba mencapai kejayaan tiebreak pertamanya dalam kejohanan itu apabila permainan Ruud tiba-tiba runtuh.

Pemain Sepanyol itu merasakan peluangnya, mematahkan kedudukan 4-2 pada set keempat sebelum mengambil kiraan acenya kepada 12 untuk mendahului 5-2.

Ruud berpegang teguh pada cinta tetapi Alcaraz mencatat sejarahnya pada mata perlawanan kedua sebelum rebah ke gelanggang dalam perayaan.

Read Previous

Amira Aisya dari Muda berkata parti bersedia untuk bertemu dengan kepimpinan Pakatan untuk menyelaraskan matlamat, aspirasi untuk PRU15

Read Next

Dengan ‘Barbarian’ di pintu masuk, penonton filem AS menggigil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.