The Malaysia Post

AirAsia berharap untuk membuka semula Terminal 4 Lapangan Terbang Changi Singapura pada Sept 2022

Airasia

Credits: rappler

Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia menantikan pembukaan semula Terminal 4 (T4) Lapangan Terbang Changi pada September 2022.

“Bila-bila masa lebih awal adalah bagus untuk kami,” kata ketua pegawai eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat kepada Bernama di luar acara Festival Penerbangan Asia 2022 di sini hari ini.

Riad, yang merupakan salah seorang ahli panel bercakap mengenai topik bertajuk “Terbang dengan yakin — apa yang seterusnya untuk syarikat penerbangan di Asia?”, berkata buat masa ini, syarikat penerbangan itu ditempatkan menggunakan bahagian T1.

“Tidak mengapa tetapi secara idealnya kami mahu kembali kepada perkhidmatan pra-Covid. T4 adalah yang paling sesuai untuk operasi kami.

“Kami beroperasi sangat banyak dari sana dengan saiz dan volum yang diberikan kepada kami pada ketika itu. Ia menampung kecekapan kami juga. Semoga ia dapat dilakukan secepat mungkin,” katanya.

Mengenai sama ada AirAsia sudah berada pada frekuensi pra-Covid-19 di T1, Riad berkata: “Belum (walaupun) kami jelas mempunyai penerbangan untuk kembali ke frekuensi penjadualan kami sebelum ini.

“Kami sedang menunggu kelulusan untuk itu daripada pihak berkuasa di sini. Selain daripada itu kami pasti mahu terbang lebih ke Singapura. Kami mempunyai keupayaan dan kami mahu melakukannya secepat mungkin.” Bernama difahamkan Airasia kini terbang ke 11 bandar di Asean dari Singapura berbanding 16 bandar sebelum penutupan sempadan antarabangsa akibat Covid-19.

Dalam pengumumannya bertarikh 10 Jun mengenai pembukaan semula T4, Changi Airport Group (CAG) berkata langkah itu akan menambah kapasiti operasi Lapangan Terbang Changi dan membolehkan lapangan terbang itu memenuhi pemulihan penuh trafik penumpang pra-Covid-19 pada Musim Musim Sejuk Utara. bermula 30 Oktober.

Sejak kelonggaran protokol perjalanan pada 1 April tahun ini, CAG berkata trafik penumpang di Lapangan Terbang Changi telah pulih dengan kukuh.

Bagi minggu pertama Jun 2022

CAG berkata trafik penumpang di Lapangan Terbang Changi mencapai 48 peratus tahap pra-Covid-19 berbanding tujuh hari pertama Jun 2019.

Sebagai tindak balas kepada pengambilan dalam perjalanan udara ini, syarikat penerbangan telah meminta untuk melancarkan lebih banyak penerbangan untuk musim ini, kata CAG.

CAG berkata ia akan membuka semula T4 pada September 2022 untuk mengendalikan kedua-dua penerbangan berlepas dan ketibaan.

Penglibatan dengan syarikat penerbangan, rakan kongsi lapangan terbang dan bakal penyewa telah mula bersedia untuk ini, katanya.

Baca Lagi | AirAsia berharap untuk membuka semula Terminal 4 Lapangan Terbang Changi Singapura pada Sept 2022

“Dijangka syarikat penerbangan yang sebelum ini beroperasi di T4 akan kembali ke terminal apabila dibuka semula. CAG akan bekerjasama dengan syarikat penerbangan mengenai butiran penempatan semula,” katanya. — Bernama

Read Previous

Medvedev into Halle last-eight after another victory over Ivashka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here