The Malaysia Post

Ahmad Zahid: Ismail Sabri kekal sebagai calon PM Umno

Calon Umno

Umno akan mengekalkan pendiriannya untuk menamakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon perdana menteri jika Barisan Nasional (BN) memenangi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menafikan dakwaan pembangkang bahawa beliau akan dilantik sebagai perdana menteri jika BN kembali mentadbir kerajaan Persekutuan, lapor Utusan Malaysia hari ini.

Beliau berkata pihaknya tidak akan melampaui kuasa mutlak Yang di-Pertuan Agong dalam melantik perdana menteri.

“Kami berpegang kepada prinsip bahawa Umno telah memutuskan untuk mencalonkan Datuk Seri Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri, itu tidak boleh dipertikaikan lagi.

“Bagaimanapun, kuasa melantik perdana menteri adalah kuasa mutlak Yang di-Pertuan Agong mengikut peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Baginda juga berkuasa melantik mana-mana ahli Dewan Rakyat yang pada pendapat Baginda mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan perwakilan Umno Bahagian Bagan Datuk. mesyuarat di Perak semalam.

Parti Pembangkang

Ahmad Zahid berkata jika ada parti Pembangkang yang menamakan orang lain selain Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri BN, maka ia adalah usaha mereka untuk memecahbelahkan BN dan Umno.

“Jadi, saya tidak menghormati pendirian itu, kita menghormati kuasa mutlak di bawah Perlembagaan Persekutuan yang ada pada Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Awal hari ini, Bernama melaporkan usul menyokong keputusan Majlis Tertinggi Umno menamakan Naib Presiden parti Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri mendominasi kebanyakan mesyuarat bahagian parti semalam.

Bahagian yang bersidang semalam semuanya bersetuju dengan usul tersebut.

Bahagian tersebut ialah Padang Terap, Kedah; Arau, Perlis; Tampin, Negri Sembilan; Pulau Pinang (semua bahagian); dan Machang, Kelantan.

Baca Lagi | Bekas pembantu Anwar mencabar Dr Mahathir untuk kerusi Langkawi

Baca Lagi | PRU15: PAS bertanding di bawah logo sendiri di Kelantan, Terengganu dan Kedah

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PRU15: PAS bertanding di bawah logo sendiri di Kelantan, Terengganu dan Kedah

Read Next

Berapa Harga Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.