The Malaysia Post

Ahli Parlimen Pakatan mendesak Putrajaya melebihkan ujian, vaksinasi

Putrajaya mesti mengambil langkah untuk meningkatkan kadar ujian dan vaksinasi Covid-19 kerana kadar infektiviti Malaysia terus meningkat walaupun perintah kawalan pergerakan (MCO) diperbaharui, kata sekumpulan ahli parlimen Pakatan Harapan (PH) hari ini.

Dalam satu kenyataan, mereka mengatakan bahawa terdapat penurunan ujian 46% di seluruh negara dari 87,458 pada 12 Mei hingga 47,480 pada 15 Mei, sementara kadar positif pada 13 Mei yang merupakan Hari Raya Aidilfitri adalah 5,78 persen, meningkat kepada 7,32 persen dan 8.72 peratus pada hari-hari berikutnya.

“Kadar positif Malaysia telah meningkat dan kini melanggar cadangan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia). Ini jelas menunjukkan bahawa kita tidak cukup menguji, dan juga

bermaksud bahawa jumlah harian mungkin tidak jelas menggambarkan beban penyakit yang sebenarnya, ”kata Jawatankuasa Vaksinasi PH Covid-19.

“Ujian yang tidak mencukupi ini tidak baik bagi negara dan telah dikaitkan dengan peningkatan kes koronavirus di seluruh negara, di tengah-tengah unit rawatan intensif Covid-19 berkapasiti penuh atau hampir di seluruh Lembah Klang, Kelantan, Sarawak, Johor, dan Pulau Pinang, dan telah menyumbang kepada peningkatan Kadar Kes kematian baru-baru ini.

“Hanya dengan meningkatkan keupayaan pengujian dan penelusuran kami, sebagai sebahagian daripada tindak balas FTTIS (Cari, Uji, Jejak, Isolasi, Sokongan) yang didigitalkan dan automatik, kita akan mengetahui sejauh mana pembawa koronavirus yang jelas dan senyap, mengasingkan dan mengkarantina mereka dengan cepat untuk mengelakkan penularan lebih jauh ke masyarakat yang lebih luas, ”kata mereka.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, semalam mengatakan bahawa kadar infektiviti Covid-19 negara setakat semalam adalah 1.05, dengan Terengganu mencatat tertinggi pada 1.29.

Baca Lagi | Muhyiddin diberi amaran oleh Bersatu mengenai peningkatan ketidakpuasan rakyat

Ini bermaksud mungkin terdapat 8,000 kes setiap hari pada bulan Jun sekiranya SOP semasa terus dipamerkan.

Kumpulan itu juga menekankan fakta bahawa kes yang dilaporkan antara 9 April hingga 8 Mei adalah sporadis dan virus ini telah menyebar ke masyarakat.

Ia mengesyorkan penyaringan masyarakat secara besar-besaran menggunakan Antigen Rapid Test Kit (RTK-Ag), pengawasan yang tepat dengan jejak kontak automatik yang memungkinkan untuk mengasingkan dan menyediakan bahan dan sokongan psiko-sosial yang diperlukan untuk individu yang dijangkiti.

Selain daripada itu, program peluncuran vaksinasi di Malaysia adalah sembilan kali lebih lambat daripada di Singapura, di mana hanya 3.6 peratus penduduk mendapat satu daripada dua cadangan.

“Tidak hampir dengan 75.000 dosis harian yang dituntut oleh menteri vaksin pada 27 Januari atau 126.000 dosis harian yang disebut oleh menteri kesihatan pada 13 Februari.

“Kami mendesak pemerintah untuk memprioritaskan dua tonggak utama manajemen pandemi Covid-19 ini, yakni FTTIS digital dan automatik tindak balas pantas dan peluncuran vaksin laju untuk jangka waktu MCO ketiga ini.

“Hanya dengan itu, kita akan dapat mengatasi penularan coronavirus, mengurangi mutasi varian perhatian dan tetap berada di depan kurva pandemi.

“Sehingga dan kecuali strategi serampang berkembar ini dioptimumkan, kita akan terus mengalami perubahan gelombang virus dan terus terjebak dalam kitaran MCO jahat yang benar-benar memudaratkan kehidupan, mata pencaharian dan ekonomi negara kita.” Kenyataan itu ditandatangani oleh ahli jawatankuasa Datuk Seri Dzulkefly Ahmad yang sebelumnya adalah menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye, Dr Kelvin Yii, Datuk Dr Mohd Hatta Ramli, Sim Tze Tzin, Ong Kian Ming, Dr Siti Mariah Mahmud, Dr Norlela Ariffin, dan Veerapan Supramaniam.

Read Previous

Muhyiddin diberi amaran oleh Bersatu mengenai peningkatan ketidakpuasan rakyat

Read Next

Waktu kerja yang panjang membunuh, menurut kajian WHO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.