The Malaysia Post


Penunjuk perasaan mati ditembak di tengah Myanmar dan dua warga Australia dalam tahanan Pasukan keselamatan di Myanmar menembak mati seorang penunjuk perasaan anti-kudeta hari ini, ketika kerajaan Australia mengesahkan pihaknya membantu dua warga negara yang ditahan setelah cuba meninggalkan Yangon.

Myanmar mengalami kekacauan sejak tentera menggulingkan pemimpin awam Aung San Suu Kyi bulan lalu, memicu tunjuk perasaan di seluruh negara menuntut pengembalian demokrasi.

Pasukan keselamatan telah bertindak balas dengan kekuatan mematikan, menggunakan putaran langsung bersama gas pemedih mata dan peluru getah dalam usaha untuk membawa demonstrasi ke arah tumit.

Seorang lelaki terbunuh hari ini di pusat bandar Monywa dan sekurang-kurangnya dua orang cedera dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di barikade, kata dua saksi kepada AFP.

“Saya melihat orang membawa seorang lelaki yang ditembak dan dibunuh,” kata seorang penduduk tempatan kepada AFP, sambil menambah mayat itu dibawa ke hospital tempatan.

“Mereka menggunakan bom tangan dan gas pemedih mata … kemudian mereka mula menembak. Saya tidak tahu apakah lelaki itu, yang mati di tempat kejadian setelah terkena kepalanya, terbunuh akibat peluru getah atau pusingan hidup. “

Kementerian luar Australia mengesahkan pada hari Ahad bahawa pihaknya memberikan bantuan konsular kepada dua warganya di Myanmar.

“Oleh kerana tanggungjawab privasi kami, kami tidak akan memberikan perincian lebih lanjut,” kata seorang jurucakap.

Difahamkan, perunding perniagaan Matthew O’Kane dan Christa Avery, dua warga Kanada-Australia, berada dalam tahanan rumah setelah cuba meninggalkan negara itu dengan penerbangan bantuan pada Jumaat.

Pasangan ini menjalankan perniagaan perundingan khas di Yangon.

Sean Turnell, ahli ekonomi Australia ketiga, penasihat Suu Kyi, yang ditangkap seminggu selepas putusan itu juga masih dalam tahanan.

Keganasan pada hujung minggu gagal menghalang ratusan doktor dan jururawat memakai topi keras dan memasang poster Suu Kyi ketika mereka berjalan pada waktu subuh melalui Mandalay, ibu kota dan budaya kedua terbesar di Myanmar.

Mandalay telah menjadi lokasi keganasan terburuk dari polis dan tentera sejak rampasan kuasa dan media tempatan mengatakan tunjuk perasaan itu diadakan pada waktu subuh untuk menghindari pasukan keselamatan.

Protes itu berlaku sehari selepas kumpulan pemantau tempatan mengesahkan pembunuhan empat penunjuk perasaan di tangan pasukan keselamatan di seluruh negara.

Dua daripada kematian itu berlaku di Yangon, hab komersial negara itu, menurut Persatuan Bantuan Tawanan Politik (AAPP).

Read Previous

Anwar juga menjadi anggota Sheraton Move, tetapi menolak tawaran itu

Read Next

Legenda Lakers Baylor meninggal pada usia 86 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.