The Malaysia Post

Xiyu Lin Berada Dalam Kedudukan 10 Terbaik LPGA

Kedudukan Xiyu Lin naik lima anak tangga dalam kedudukan Golf Dunia Wanita Rolex atau LPGA walaupun kalah dalam perlawanan yang pertama. Kedudukan ini merupakan kedudukan paling tinggi dalam sejarah kerjayanya.

Lin yang merupakan warga Republik Rakyat China telah menguasai ranking dunia pertengahan remaja sejak dari musim pertama tahun 2023. Lin telah berjaya tempatkan diri dalam kelompok lima terbaik di Kejohanan PGA Wanita KPMG tahun ini dengan sembilan perlawanan. 

Dalam Kejohanan JM Eagle LA di mana ia disampaikan oleh Plastpro dan T3 untuk Simply Give di Meijer LPGA Classic, Lin telah menamatkan T3. Berdasarkan prestasi cemerlang yang ditunjukkannya, dia dipercayai dapat melakukan momentum yang penting untuk perlawanan dalam Terbuka Wanita Amerika Syarikat pada minggu hadapan.

Baca lagi | Skuad Badminton Untuk Kejohanan Piala Sudirman Diumumkan

Ruoning Yin Eyes Berada Pada Kedudukan Tempat Teratas dalam Perlumbaan ke CME Globe 

Kejohanan PGA Wanita KPMG ini diteruskan dengan perlumbaan ke CME Globe 2023 dan dengan jumlah mata sebanyak 650 di barisan, Juara, Ruoning Yin telah membuat satu langkah yang besar dalam pertandingan yang diadakan sepanjang musim itu.

Yin juga telah berubah kedudukannya di tempat kesebelas kepada kedudukan tempat kedua apabila memperoleh dua kemenangan pada musim ini di DIO Implant LA Terbuka dan Kejohanan PGA Wanita KPMG serta dengan satu tambahan penamat pada kedudukan 10 teratas. Dengan jumlah mata 18.073 di belakang Kedudukan Rolex Nombor 1 Dunia iaitu Jin Young Ko dengan mata terkumpulny 1,477.823, yang turut mempunyai dua kemenangan serta tiga tambahan 10 kedudukan teratas pada musim ini.

Baca lagi | Kejohanan Maybank, Jelajah LPGA acara Golf terkaya di Asia

Lilia Vu dan Ayaka Furue Lengkapkan Kedudukan 5 Teratas

Manakala Lilia Vu yang berasal dari Amerika pula berada pada kedudukan tempat ketiga dengan jumlah mata kurang 100 iaitu 1,388.643. Jelajah tahun kedua ini telah melengkapkan trio pemain dengan memperoleh du kemenangan serta merangkul kemenangan paling besar yang pertama kali baginya dalam Kejuaraan Chevron serta menjadi pemenang pertama kali Rolex di Honda LPGA yang diadakan di Thailand.

Tempat keempat pula dipegng oleh Ayaka Furue tanpa sebarang kemenangan pada tahun ini. Manakala untuk tangga kelima pula adalah Ashleigh Buhai (1,212.281 mata), yang meraih kemenangan di ShopRite LPGA Classic.

Read Previous

Singapura Anjur Perhimpunan LGBT Yang Pertama Sejak Diharamkan

Read Next

MUDA Jemput Orang Awam Untuk Jadi Calon PRN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.