The Malaysia Post

Wanita Singapura Dipenjara 6 Bulan Kerana Menipu Firma Insurans Lebih dari S$40,000

Pada 11 November 2023, Hairina Mohamed Rafik, seorang wanita Singapura berusia 37 tahun, dijatuhi hukuman penjara enam bulan selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan menipu dan satu cubaan menipu. Hairina mengakui menggunakan sijil perubatan palsu selama lebih dari dua tahun untuk membuat tuntutan palsu dengan AIA Singapura, yang akhirnya membawanya meraih bayaran berjumlah lebih dari S$41,400.

Modus Operandi Hairina

Menurut keterangan mahkamah, pada pertengahan 2019, Hairina melawat Hospital Raffles dengan keluhan kecederaan di tangan dan pergelangan tangannya. Pada masa yang sama, suaminya juga menerima sijil perubatan berasingan dari hospital yang sama. Pada bulan Julai atau Ogos, Hairina menggunakan perisian PDF untuk meminda butiran peribadi suaminya dalam sijil perubatan dan menghantar dokumen yang diedit kepada AIA pada bulan September. Syarikat itu mengeluarkan cek hampir S$18,500 sebagai pembayaran.

Pada Disember tahun yang sama, Hairina menerima MC sehari daripada Hospital Besar Singapura. Dengan menggunakan kaedah serupa, dia memanipulasi tarikh sah MC untuk 20 hari, berjaya menipu AIA membayar lebih dari S$10,200 ke akaun banknya. Pada Mac 2021, Hairina mencuba tuntutan palsu selepas mengalami kecederaan tangan akibat minyak masak panas.

Baca lagi | Penjara untuk lelaki yang ‘meminjam’ wang yang lalu lalang di stesen MRT di Singapura, menipu mereka sebanyak S$28,000

Hukuman dan Implikasi

Hairina dihukum penjara enam bulan dan mungkin dihukum hingga tiga tahun atau didenda atau kedua-duanya untuk setiap pertuduhan menipu. Menurut Timbalan Pendakwa Raya Jason Chua, kes penipuan perubatan seperti ini mempunyai kesan buruk pada “sebahagian besar orang awam” dengan meningkatkan kos penanggung insurans. Beliau menegaskan perlunya pencegahan am untuk menjaga kestabilan dalam industri insurans.

Faktor Kewangan dan Kesihatan Mental

Peguam bela Hairina, Rachel Ong, memohon perintah rawatan mandatori berdasarkan keadaan psikiatrinya, mengingatkan mahkamah bahawa Hairina didiagnosis dengan gangguan kemurungan utama pada Jun 2022. Cik Ong menyatakan bahawa tindakan Hairina disebabkan oleh masalah kewangan yang serius akibat penyakit bapanya dan keadaan kesihatan ibunya.

Dalam menghukum, Hakim Daerah James Elisha Lee menyatakan bahawa terdapat niat dan perancangan yang jelas dalam tindakan Hairina, dan jumlah yang ditipu adalah “tidak penting.” Beliau setuju dengan pandangan pihak pendakwaan mengenai keperluan pencegahan dalam kes penipuan insurans perubatan.

Kes ini menunjukkan kepentingan ketatnya pemantauan terhadap tuntutan insurans dan perlunya tindakan tegas untuk melindungi industri insurans daripada penipuan yang dapat meningkatkan kos untuk orang awam. Hairina menerima hukuman penjara sebagai amaran kepada individu yang cuba menipu sistem insurans untuk kepentingan peribadi mereka.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Lebih 10,000 Pelancong Membanjiri Langkawi Semasa Cuti Deepavali

Read Next

Pengusaha Taska Diminta Berikan Amaran Kepada Ibu Bapa Jika Anak Tidak Hadir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.