The Malaysia Post

Ukraine mahukan keamanan tetapi tidak akan menyerahkan tanahnya kepada Rusia

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy menuduh Rusia memusnahkan usaha damai dan menolak membuat sebarang konsesi wilayah dalam ucapan kepada negara itu pada awal pagi Selasa.

Zelenskiy bercakap selepas keputusan Rusia mengiktiraf secara rasmi dua wilayah timur Ukraine yang disokong Moscow sebagai merdeka dan menghantar tentera ke rantau itu, mempercepatkan krisis yang dikhuatiri Barat boleh mencetuskan perang besar.

Selepas mempengerusikan mesyuarat majlis keselamatan, Zelenskiy menuduh Rusia melanggar wilayah kedaulatan Ukraine dan berkata ia boleh bermakna Moscow menarik balik rundingan damai Minsk yang bertujuan menamatkan konflik pemisah di timur Ukraine.

Zelenskiy berkata Ukraine mahu menyelesaikan krisis melalui diplomasi tetapi negaranya bersedia untuk menggali untuk jangka masa panjang.

“Kami komited kepada jalan yang aman dan diplomatik, kami akan mengikutinya dan hanya itu,” kata Zelenskiy. “Tetapi kami berada di tanah kami sendiri, kami tidak takut kepada apa-apa dan sesiapa pun, kami tidak berhutang apa-apa kepada sesiapa pun, dan kami tidak akan memberi apa-apa kepada sesiapa pun.”

Beliau menggesa sidang kemuncak tergempar para pemimpin Ukraine, Rusia, Jerman dan Perancis sambil menggesa sekutu Ukraine mengambil tindakan terhadap Rusia.

Seorang saksi Reuters melihat lajur perkakasan tentera yang luar biasa besar bergerak melalui bandar Donetsk yang memisahkan diri selepas Presiden Rusia Vladimir Putin memberitahu kementerian pertahanan Rusia untuk menghantar pasukan ke dua wilayah itu untuk “menjaga keamanan”.

Tindakan Rusia itu mengundang kecaman AS dan Eropah serta ikrar sekatan baharu walaupun tidak jelas dengan segera sama ada tindakan ketenteraan Rusia akan dianggap oleh Barat sebagai permulaan pencerobohan berskala penuh. Kawasan itu sudah pun dikawal oleh pemisah yang disokong Rusia dan Moscow dalam praktiknya.

Pentadbiran Zelenskiy telah menyuarakan kekecewaan terhadap keengganan Barat untuk mengenakan sekatan awal selepas Rusia mengumpulkan lebih 100,000 tentera berhampiran sempadan Ukraine dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Baca Lagi | Ukraine mahukan keamanan tetapi tidak akan menyerahkan tanahnya kepada Rusia

“Kami mengharapkan langkah sokongan yang jelas dan berkesan daripada rakan kongsi kami,” kata Zelenskiy. “Adalah sangat penting untuk melihat siapa rakan dan pasangan sebenar kami, dan siapa yang akan terus menakutkan Persekutuan Rusia dengan kata-kata.” 

Read Previous

Mahkamah menolak saman fitnah Tajuddin terhadap Khalid Samad, NSTP, KiniTV

Read Next

Zii Jia bergabung tenaga dengan syarikat peralatan sukan Taiwan Victor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.