The Malaysia Post

Tun Dr Mahathir Gagal Memaksa Anwar Mengemukakan Dokumen dalam Tuntutan Defamasi RM150 Juta

KUALA LUMPUR: Perjuangan perundangan berterusan antara Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tuntutan defamasi sebanyak RM150 juta masih belum menemui penyelesaian. Dalam perkembangan terkini, Peguam Rafique Rashid Ali yang mewakili bekas Perdana Menteri tersebut mengesahkan bahawa usaha untuk memaksa Anwar mengemukakan dokumen yang berkaitan dengan tuntutan tersebut telah mengalami kegagalan.

Permohonan Ditolak oleh Hakim

Mahkamah Tinggi Shah Alam yang dipimpin oleh Hakim Zaharah Hussain telah menolak permohonan yang diajukan oleh bekas Perdana Menteri untuk mendapatkan akses kepada dokumen-dokumen yang dikehendaki. Ini adalah perkembangan yang signifikan dalam kes ini.

Pernyataan Pembelaan Anwar

Dalam pernyataan pembelaannya, Anwar telah mengemukakan beberapa keputusan penting yang berkaitan dengan tuntutan ini. Beliau dengan tegas mencatatkan beberapa keputusan yang dibuat oleh Dr. Mahathir semasa tempoh kepemimpinannya sebagai Perdana Menteri, dari tahun 1981 hingga 2003, dan sekali lagi dari tahun 2018 hingga 2020. Keputusan ini dipakai untuk membuktikan kenapa tuntutan defamasi ini harus dibuang.

Salah satu contoh yang dikemukakan oleh Anwar adalah pembiayaan Konsortium Perkapalan Bhd (KPB) yang dimiliki oleh anak lelaki Dr. Mahathir, Mirzan, oleh Petronas dan Malaysia International Shipping Corporation (MISC) pada tahun 1997. Beliau juga merujuk kepada pemberian kontrak bernilai RM214 juta kepada Opcom Cables Sdn Bhd, sebuah syarikat yang memiliki anak lelaki Dr. Mahathir dan menantunya sebagai pengarah.

Usaha Memaksa Anwar

Mengikuti penolakan permohonan untuk mendapatkan dokumen-dokumen yang berkaitan, Dr. Mahathir telah meminta mahkamah untuk mengeluarkan perintah yang memaksa Anwar untuk mengemukakan dokumen-dokumen sebagai sokongan kepada tuduhan beliau.

Baca lagi | Sembilan Kali Disiasat Polis, Dr Mahathir Tetap Suarakan 3R

Keputusan Hakim

Rafique Rashid Ali, peguam bekas Perdana Menteri, mengatakan bahawa dalam keputusannya, hakim menyatakan bahawa pembelaan Anwar berkaitan dengan peristiwa-peristiwa atau insiden-insiden yang telah berlalu, tetapi tanpa pembentangan dokumen yang sesuai sebagai bukti. Namun, mahkamah telah memerintahkan pasukan pembelaan Anwar untuk mengemukakan sebarang dokumen yang berkaitan dengan tuduhan tersebut semasa pra-perbicaraan, jika ada.

“Bebeban untuk mengemukakan dokumen masih berada pada Anwar,” katanya.

Tuntutan Defamasi Dr. Mahathir

Dr. Mahathir, dalam tuntutannya, mendakwa bahawa Anwar telah memfitnahnya dengan tuduhan yang serius. Beliau dituduh sebagai seorang yang berperangai rasial, serta memperkayakan diri dan ahli keluarganya semasa tempoh 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri. Tuduhan ini berdasarkan kenyataan yang dibuat oleh Anwar semasa kongres nasional khas PKR pada 18 Mac di Stadium Malawati, Shah Alam.

Penyataan Dr. Mahathir

Dr. Mahathir menegaskan bahawa beliau tidak pernah dituduh atau didapati bersalah atas sebarang salah laku yang melibatkan penyalahgunaan kuasa atau penyalahgunaan dana semasa atau selepas berkhidmat sebagai Perdana Menteri. Beliau mendakwa bahawa kenyataan fitnah yang dibuat oleh Anwar tidak berasas dan hanya bergantung kepada gosip dari media.

Tuntutan Ganti Rugi

Dalam tuntutannya, politikus berusia 97 tahun ini mencari RM100 juta sebagai ganti rugi teladan dan RM50 juta sebagai ganti rugi am. Selain itu, Dr. Mahathir juga menuntut Anwar mengeluarkan permohonan maaf bertulis dan mengadakan sidang akhbar khas untuk meminta maaf atas kenyataan yang telah dibuat.

Read Previous

Kemalangan antara Kereta dan Van di Gerik Mengorbankan Dua Nyawa

Read Next

Jeryl Lee Pei Ling Juara Rancangan TV Realiti China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.