The Malaysia Post

Tun Abdul Taib Mahmud Meninggal Dunia

Pada Februari 21, 2024, Malaysia kehilangan seorang tokoh besar dengan pemergian bekas Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud. Beliau meninggal dunia sekitar jam 4.28 pagi di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur, mengejutkan ramai yang menghormatinya. 

Perjalanan Hidup Tun Abdul Taib Mahmud

Tun Abdul Taib Mahmud, yang baru sahaja menyambut ulang tahun ke-87 pada 21 Mei lalu, dikenali sebagai satu-satunya figura politik era penubuhan Malaysia yang masih hidup sehingga detik terakhir. Beliau pernah menjadi anggota Kabinet Sarawak yang ditubuhkan pada 22 Julai 1963, menandakan kehadiran beliau dalam sejarah politik negara.

Pengesahan Berita Duka

Berita duka pemergian Abdul Taib ke rahmatullah disahkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadilah Yusof, kepada Astro AWANI sebentar tadi. Malaysia dan Sarawak kini merasai kehilangan besar dengan pemergian tokoh hebat ini.

Persiapan Penghormatan Terakhir

Menurut Datuk Seri Fadilah Yusof, jenazah Allahyarham Abdul Taib akan mengikuti proses penghormatan terakhir yang bermula dengan mandian jenazah. Kemudian, jenazah akan dibawa ke Masjid Negara untuk peringatan terakhir di Semenanjung sebelum diterbangkan ke Kuching, Sarawak.

Baca lagi | Menteri KPDN, Datuk Seri Salahuddin Ayub Meninggal Dunia Malam Tadi

Jenazah Pulang ke Kuching

Hari ini, jenazah Allahyarham akan pulang ke Kuching, Sarawak, untuk penghormatan terakhir di Dewan Undangan Negeri Sarawak. Ini merupakan satu momen penting bagi rakyat Sarawak untuk bersama-sama memberikan penghormatan terakhir kepada bekas Yang di-Pertua Negeri yang telah memberikan sumbangan besar kepada negeri ini.

Upacara Pemakaman dan Penghormatan

Jenazah Allahyarham akan ditempatkan di Masjid Demak untuk disemadikan di sebelah pusara isteri pertamanya, Toh Puan Laila Taib, di kediaman peribadi mereka di Demak Jaya. Ini bukan hanya suatu acara pemakaman, tetapi juga merupakan suatu penghormatan yang penuh makna kepada seorang pemimpin dan negarawan yang telah berkhidmat dengan setia.

Kenangan Politik

Abdul Taib tidak hanya dikenang sebagai seorang pemimpin politik, tetapi juga sebagai individu yang telah menyaksikan transformasi politik negara dari era penubuhan Malaysia hingga ke masa kini. Sumbersaranya dalam pembentukan Kabinet Sarawak menandakan kesetiaan dan sumbangan beliau terhadap pembangunan negara.

Read Previous

TOP 10 Homestay Terbaik di Port Dickson dengan Kolam Renang Peribadi

Read Next

Adik Hidayah Perli Ali Puteh Main Terjah Rumah, Tidak Beradab

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.