The Malaysia Post

Tragedi Nahas Pesawat Elmina: Pakaian Ustaz Idris Terbakar Namun Jasad Kekal Utuh

Pada 19 Ogos 2023, masyarakat Malaysia digemparkan dengan berita tragis mengenai nahas pesawat ringan Beechcraft 390 (Premier 1) di Elmina Central Park, Seksyen U16. Nahas ini menyebabkan 10 mangsa terkorban termasuklah Allahyarham Idris Abdol Talib @ Ramali, 41. Meskipun terdapat kematian yang tragis, keluarga Allahyarham membawa maklum balas yang mengejutkan, di mana hanya pakaian beliau yang terbakar dan jasadnya ditemui dalam keadaan utuh.

Pakaian Allahyarham Terbakar, Jasad Tetap Utuh

Dalam kunjungan Ahli Parlimen Rantau Panjang, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff, ke kediaman keluarga Allahyarham di Taman Ketari, Bentong Pahang, beliau meneruskan berita mengenai kejadian ini. Menurut beliau, pakaian Allahyarham yang merupakan seorang Hafiz al-Quran, adalah satu-satunya yang terbakar dalam nahas tersebut. Walau bagaimanapun, jasad beliau ditemui dalam keadaan yang baik dan tidak mengalami sebarang kecederaan akibat kebakaran.

Baca lagi | Tragedi Pesawat Elmina: Ketua Polis Selangor Sahkan Rakaman Suara Kokpit dan Kesemua 10 Mangsa Berjaya Ditemui

Susur Galur Kehidupan Allahyarham

Allahyarham Ustaz Idris Abdol Talib @ Ramali meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak yang berumur 54 hari, 10 tahun, dan 14 tahun. Beliau adalah seorang pegawai Kerajaan Negeri Pahang yang sebelumnya berkhidmat di Pejabat Agama Islam Daerah Raub sebagai pegawai penguat kuasa. Meskipun memiliki tanggungjawab kerjaya yang penting, Allahyarham bercuti tanpa gaji pada awal tahun ini untuk berkhidmat sebagai pegawai khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar Dan Teknologi Hijau Pahang, Datuk Seri Johari Harun.

Proses Pengurusan Mayat Mangsa

Pesawat tersebut sepatutnya mendarat pada pukul 2.48 petang pada hari nahas. Walau bagaimanapun, ia dikatakan melencong dari laluan yang sepatutnya dan kemudiannya hilang kawalan sebelum terhempas. Jenazah Muhamad Hafiz Muhamad Salleh, 32, telah diserahkan kepada keluarganya. Bagi jenazah mangsa lain, proses pengurusan mayat masih berlangsung. Pengesahan identiti dan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) sedang dijalankan untuk memastikan pemisahan mayat-mayat tersebut.

Mengenang Keperibadian Allahyarham

Tragedi nahas pesawat ini mengingatkan kita akan keadaan yang tidak dapat diramal dalam kehidupan. Allahyarham Ustaz Idris Abdol Talib @ Ramali meninggalkan warisan sebagai seorang Hafiz al-Quran yang berdedikasi. Semoga roh beliau dan semua mangsa mendapat tempat di sisi yang terbaik di akhirat. Semoga keluarga yang ditinggalkan diberikan kekuatan dalam menghadapi ujian ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AMK Gesa Pemuda PN Batalkan Hasrat Guna Logo dan Tema Berbeza untuk Hari Kebangsaan

Read Next

Datuk K Beri Keterangan Kes Zahid Hamidi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.