The Malaysia Post

Tindakan Kejam Bapa Sumbat Cili Dalam Mulut Menyebabkan Kematian Anak Lelaki

Dalam satu kejadian yang memilukan hati, Muhammad Amir Bin Kader, seorang lelaki Singapura berusia 37 tahun, telah didakwa bertanggungjawab atas kematian anak lelakinya kerana memaksa memberikan cili padanya. Kejadian ini berlaku pada 2 Ogos 2022 di sebuah pangsapuri di Jalan Anchorvale.

Butiran Mengerikan yang Terbongkar

Maklumat yang diperoleh daripada dokumen mahkamah yang diberikan oleh Mothership telah mendedahkan butiran yang menggentarkan tentang kejadian ini.

Menurut rekod mahkamah, Amir didakwa memaksa memberikan cili ke dalam mulut anak lelakinya ketika anak itu sedang berbaring.

Tindakan ini dikatakan telah menyumbat saluran udara anak tersebut dan menyebabkan kematian yang tragis.

Namun, maklumat tentang umur anak lelaki tersebut dan motif di sebalik kejadian ini tidak diberikan.

Baca lagi | Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Amir Menghadapi Tuduhan

Pada 14 Jun 2023, Amir menghadapi tuduhan melakukan tindakan gegabah yang menyebabkan kematian anaknya, walaupun tidak melibatkan pembunuhan yang bersalah.

Beliau telah menyatakan keinginannya untuk mendapatkan perwakilan undang-undang dan akan memohon bantuan guaman.

Mahkamah telah memberikan jaminan sebanyak S$20,000, membolehkan Amir dibebaskan sementara menunggu proses perbicaraan.

Kesan kepada Komuniti

Kes yang mengejutkan mengenai lelaki Singapura yang didakwa memaksa memberikan cili kepada anak lelakinya, yang menyebabkan kematian tragis kanak-kanak tersebut, telah memberi impak kepada komuniti.

Dengan prosiding mahkamah yang masih berlangsung dan tertuduh diberikan jaminan, perjalanan menuju keadilan masih berlanjutan dan menunggu keputusan akhir.

Baca lagi | Penghapusan Hukuman Mati Mandatori Diluluskan

Menuju Keadilan dan Jawapan

Di tengah tragedi yang memilukan ini, keluarga yang berduka dan orang awam berharap untuk mendapatkan jawapan dan akauntabiliti.

Kehadiran di mahkamah pada 12 Julai akan menimbulkan keghairahan terhadap proses undang-undang dan usaha mencapai keadilan.

Kejadian ini juga telah memunculkan kebimbangan dan kesedaran tentang perlunya kesedaran dan pendidikan mengenai keibubapaan yang bertanggungjawab.

Ia menunjukkan betapa pentingnya keselamatan dan kesejahteraan anak-anak dalam keluarga dan masyarakat.

Respon Terhadap Penguatkuasaan Undang Undang

Masyarakat Singapura juga telah memberikan respons yang besar terhadap kes ini. Banyak individu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah muncul untuk menyokong keluarga yang berduka dan memastikan bahawa keadilan diperoleh.

Kempen kesedaran juga telah dilancarkan untuk mengajar orang ramai mengenai kepentingan keselamatan kanak-kanak dan kesan tindakan kejam terhadap mereka.

Kes ini juga membangkitkan pertanyaan tentang peranan pihak berkuasa dalam melindungi kanak-kanak dari keganasan dan kezaliman keluarga.

Pihak berkuasa di Singapura sedang mengkaji semula undang-undang dan dasar-dasar yang berkaitan dengan penjagaan dan perlindungan kanak-kanak, serta meningkatkan usaha pencegahan dan kesedaran dalam komuniti.

Read Previous

10 Tempat Makan Terbaik di Johor Bahru Paling Sedap

Read Next

Filem Komedi Romantik Terbaru, Penampilan Istimewa Lana Condor dan Ross Butler

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.