The Malaysia Post

Timbalan Menteri menarik balik dakwaan bahawa Veveonah Mosibin berpura-pura mengambil peperiksaan untuk mendapat ‘views’ di YouTube

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin telah meminta maaf kepada pelajar dari Sabah, Veveonah Mosibin setelah dia mendakwa dia berpura-pura mengambil peperiksaan universiti di puncak pohon untuk mempopularkan saluran YouTubenya.

Hanya beberapa jam setelah mendakwa di Senat bahawa Veveonah tidak pernah menduduki pemeriksaan dalam talian seperti yang dilihat dalam video yang menjadi viral pada bulan Julai, Zahidi menarik balik kenyataannya dengan mengatakan bahawa dia telah menerima maklumat yang tidak betul mengenai kejadian itu.

Pada bulan Jun, Veveonah menyiarkan video ke saluran YouTubenya yang menunjukkan kepada penonton bagaimana dia menghabiskan 24 jam di atas pokok di hutan kerana itulah satu-satunya cara dia boleh berhubung dengan Internet dengan yakin dan menduduki ujian kajian Kimia dan Malaysia ketika itu.

Dalam pernyataan yang disiarkan di Facebooknya, Zahidi berkata: “Merujuk kepada perbahasan di Dewan Negara hari ini, saya ingin memperbetulkan pernyataan yang saya buat mengenai Veveonah bahawa dia tidak menduduki peperiksaan dalam taliannya di atas pohon.

“Saya telah menerima informasi yang tidak tepat mengenai hal ini selama sesi soal jawab. Saya ingin meminta maaf kepada Veveonah Mosibin dan akan membuat pembetulan di Dewan Negara pada hari Isnin.

“Saya berharap Veveonah terus berkembang maju dalam setiap bidang yang diceburinya,” katanya.

Sebelumnya di Dewan Negara, Zahidi ketika menjawab pertanyaan tambahan dari Senator Datuk Donald Peter Mojuntin yang bertanya mengenai tindakan apa yang telah diambil oleh pemerintah untuk memastikan akses internet yang betul di kawasan luar bandar yang memetik kes Veveonah, mengatakan bahawa pelajar Sabahan itu hanya YouTuber dan tidak duduk untuk peperiksaan. Dia mengatakan bahawa pihaknya telah melakukan pemeriksaan dan Veveonah hanya berusaha untuk membuat nama untuk dirinya sendiri dan melakukannya untuk tujuan hiburan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dr Mahathir mengatakan Pejuang menginginkan kemenangan di 36 kerusi untuk PR15

Read Next

Pemimpin Sabah menuntut dakwa Ahli Parlimen PAS atas kenyataan Bible yang tidak sensitif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.