The Malaysia Post

Tidak adil menyalahkan kerajaan atas kegagalan SOP pada laporan hari ke-100 acara ‘Keluarga Malaysia’

Menteri Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini mengakui “salah” telah dilakukan dengan kesesakan besar-besaran di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur untuk acara “Keluarga Malaysia” kerajaan minggu lepas.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan tidak seharusnya dipersalahkan kerana ketidakpatuhan peraturan penjarakan fizikal, lapor Malaysiakini.

“Adalah tidak adil untuk menuduh kerajaan gagal kerana ia adalah [penganjur] yang tidak dapat menunaikan apa yang dijanjikan kepada kita. Namun apa-apa pun, silap itu adalah salah dan pihak penganjur harus menganggap ini sebagai pengajaran untuk masa hadapan.

“Kami tidak membezakan antara kerajaan, sektor swasta atau NGO [apabila melibatkan pelanggaran] dan kami perlu berdepan hukuman,” Hishamuddin dipetik memberitahu pemberita di Parlimen.

Acara “Aspirasi Keluarga Malaysia” selama empat hari itu adalah untuk menandakan kad laporan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari ke-100 kerajaannya memegang jawatan.

Beratus-ratus orang menghadiri acara itu, yang ditarik oleh tawaran diskaun kerajaan untuk saman trafik. Ramai yang mengabaikan langkah menjauhkan fizikal yang bertujuan untuk mengekang penularan Covid-19, mengakibatkan tindak balas orang ramai terhadap kerajaan di media sosial.

Ekoran itu, Kementerian Kesihatan mendenda penganjur majlis, Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (Sepadu), RM1,000 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Sepadu sejak itu mempertahankan diri, berkata ia telah menggariskan satu set SOP yang ketat tetapi berhujah bahawa pematuhan individu adalah cabaran yang dihadapi oleh setiap penganjur acara.

Pindaan Akta 342 turut dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini, bertujuan untuk meningkatkan denda maksimum bagi pelanggaran SOP kepada RM10,000 bagi individu dan RM1 juta bagi syarikat atau agensi.

Hishammuddin yang juga menteri pertahanan berkata beliau bersetuju bahawa denda RM1,000 sekarang tidak mencukupi untuk menghalang syarikat daripada mengambil serius perkara itu.

“Sebagai contoh, apabila kita bercakap mengenai acara kad laporan 100 hari, ada segelintir yang mengatakan denda RM1,000 adalah tidak wajar kerana ia terlalu sedikit.

“Inilah sebabnya kami mahu meminda Akta itu,” katanya dipetik berkata.

Baca Lagi | Tidak adil menyalahkan kerajaan atas kegagalan SOP pada laporan hari ke-100 acara ‘Keluarga Malaysia’

Kerajaan sebelum ini telah mengenakan denda RM10,000 untuk individu dan RM50,000 untuk syarikat di bawah undang-undang Darurat, yang sejak itu telah dimansuhkan.

Ia kini mencadangkan hukuman lebih berat selepas bantahan orang ramai terhadap denda kecil yang dikenakan dan dibayar oleh kumpulan politik semasa pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Verstappen memenangi kejuaraan dunia Formula Satu

Read Next

Guan Eng : Makan dengan penyepit tidak menjadikan seorang kurang sebagai rakyat Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.