The Malaysia Post

Tempat tumpuan pelancong China mengenakan penutupan Covid, menutup pengangkutan awam

Bandar percutian pantai di selatan China, Sanya mengenakan penutupan hari ini dan menutup sistem pengangkutan awamnya untuk cuba menghentikan wabak Covid-19 semasa musim kemuncak pelancongnya.

Pihak berkuasa mengumumkan sekatan akan bermula pada jam 6 pagi (2200 GMT), dengan mengatakan situasi Covid adalah “sangat teruk” dan pergerakan orang ramai disekat. Ia tidak menyatakan bila langkah itu mungkin ditarik balik.

“Kami menggesa orang awam dan pelancong untuk memahami dan memberikan sokongan mereka,” kata pihak berkuasa dalam satu kenyataan di akaun WeChat kerajaan bandar itu.

Bandar di pulau Hainan melaporkan 263 kes Covid bagi semalam

Pihak berkuasa berkata mereka telah mengesan subvarian Omicron BA.5.1.3.

Penutupan berlaku pada musim pelancong yang tinggi untuk bandar itu, yang juga terkenal dengan membeli-belah bebas cukai dan menempatkan beberapa hotel mewah yang dikendalikan oleh syarikat antarabangsa termasuk IHG IHG.L dan Marriott International MAR.O.

Timbalan Datuk Bandar, He Shigang, memberitahu penyiar CCTV negeri terdapat kira-kira 80,000 pelancong di bandar itu. Orang ramai mesti mempunyai dua ujian PCR negatif yang diambil dalam masa 48 jam untuk meninggalkan Sanya.

Baca Lagi | Tempat tumpuan pelancong China mengenakan penutupan Covid, menutup pengangkutan awam

Bandar itu mula mengenakan langkah berkurung di beberapa tempat pada hari Khamis. Lebih banyak tempat, termasuk pusat beli-belah bebas cukai yang popular dengan pembeli Cina yang tidak dapat melancong ke luar negara, ditutup semalam. — Reuters

Read Previous

Pasangan Hollywood Kim Kardashian dan Pete Davidson berpisah, kata laporan

Read Next

Bendahari bab yang dinamakan, Tengku Zafrul dilihat sebagai sebahagian daripada usaha BN untuk memberikan pilihan bersih dan profesional kepada pengundi Selangor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.