The Malaysia Post

Sukan Asia 2023: Skuad Skuasy Wanita Malaysia ke Final

Dalam satu persembahan cemerlang, pasukan skuasy wanita Malaysia telah mempamerkan kebolehan mereka dengan menewaskan Korea Selatan 2-0 dalam separuh akhir acara Pasukan Sukan Asia 2023. Kejayaan ini membuka peluang untuk merebut emas dalam kejohanan yang berlangsung di Pusat Sukan Olimpik Hangzhou.

Kemenangan Memukau Aifa Azman

Pasukan Malaysia memulakan separuh akhir ini dengan penuh keyakinan, dan Aifa Azman menjadi bintang yang bersinar. Dalam pertarungan sengit, Aifa Azman hanya memerlukan 20 minit untuk mengalahkan Eum Hwayeong dengan mata pertama hasil 114, 111, 118. Kemenangan ini memberi Malaysia pendahuluan yang mantap.

Sivasangari Melepaskan Kemenangan

S. Sivasangari juga memberikan persembahan yang memukau apabila dia mengalahkan Lee Jihyun dengan mata 114, 114, 115. Kemenangan ini menjadikan Malaysia melangkah dengan yakin ke final acara pasukan.

Kaji Seluk-Beluk Perlawanan

Rachel Arnold, salah satu ahli pasukan Malaysia, memberikan pandangan mengenai perlawanan seterusnya. Beliau mengakui bahawa pasukan Malaysia sudah biasa bermain dengan pasukan Hong Kong dalam kejohanan sebelum ini. Mereka akan melakukan analisis teliti terhadap permainan mereka dan membuat persediaan yang terbaik untuk final.

Baca lagi | Sasaran 10 Emas dari Sukan Asia Hangzhou 2022

Peluang Emas yang Dinanti

Malaysia mempunyai sejarah yang cemerlang dalam acara pasukan skuasy di Sukan Asia, dengan memenangi emas berturut-turut pada tahun 2010 dan 2014. Walau bagaimanapun, dalam edisi 2018, mereka terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa. Kini, pasukan wanita Malaysia berpeluang untuk merebut semula gelaran emas yang dinanti.

Kepuasan Pingat Gangsa untuk Pasukan Lelaki

Sementara itu, dalam separuh akhir pasukan lelaki, Malaysia terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa selepas tewas kepada India dengan skor 2-0. Muhammad Addeen Idrakie Bahtiar berusaha keras tetapi akhirnya jatuh kepada Abhay Singh. India kemudian menubuhkan pertarungan gelaran menentang Pakistan dalam separuh akhir yang lain.

Prestasi pasukan skuasy Malaysia di Sukan Asia 2023 adalah satu sumber inspirasi buat negara, dan kita menantikan dengan penuh semangat untuk melihat pasukan wanita Malaysia bersaing untuk emas dalam perlawanan akhir menentang Hong Kong. Semoga kejayaan terus menyertai mereka dalam perjalanan mereka untuk meraih kecemerlangan di persada antarabangsa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kenyataan Puad Bercanggah dengan Keputusan Mahkamah – Ahmad Amzad

Read Next

Kuching: Destinasi Pelancongan Ketiga Termurah di Asia Pasifik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.