The Malaysia Post

SPRM Geledah Pejabat, Kediaman Menteri

Penggeledahan di pejabat dan kediaman V Sivakumar, Menteri Sumber Manusia telah dilakukan oleh SPRM pada hari Ahad lalu. Tindakan ini diambil selepas SPRM mendapat laporan dan dakwaan bahawa beliau menerima jutaan ringgit untuk menjamin sebuah kontrak kerajaan terhadap individu tertentu tetap dapat diteruskan.

Berdasarkan sumber, SPRM melakukan penggeledahan setelah mengambil keterangan daripada Menteri Sivakumar pada hari yang sama untuk mendapatkan bukti-bukti yang berkaitan. SPRM berusaha menjejaki wang yang didakwa diperolehi oleh Sivakumar.

Sivakumar jamin projek terus berjalan

Sivakumar juga telah dipanggil SPRM untuk membantu dalam siasatan susulan siasatan terhadap seorang pegawai tugas-tugas khas dan penahanan setiausaha sulitnya minggu lalu. Beliau telah memberikan keterangan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya bagi menjelaskan dakwaan bahawa beliau menerima wang secara tunai daripada seorang ahli perniagaan yang ditahan SPRM bersama dua pegawai kanannya.

Baca lagi | 7 Tips Menghadapi Cuaca  Panas dan Udara Tidak Bersih

Ahli perniagaan tersebut, menurut sumber, telah membuat ‘public relation’ untuk mewakili Sivakumar dalam meminta wang daripada individu tertentu yang terlibat dalam projek kerajaan di kementerian tersebut. Tindakan tersebut diambil sebagai jaminan agar projek tersebut dapat diteruskan. Selain itu, ahli perniagaan tersebut juga menjanjikan projek lain setelah itu.

Ahli perniagaan tersebut didakwa melakukan perbuatan tersebut dengan pengetahuan kedua-dua pegawai Sivakumar yang turut menyaksikan pemberian wang. Wang yang diberikan secara tunai didakwa akan diserahkan kepada Sivakumar.

SPRM bebas bertindak jika ada asas

Sivakumar dibebaskan selepas keterangannya direkod pada petang Ahad. Walau bagaimanapun, pada 14 April, Setiausaha Sulit kepada Sivakumar telah ditahan oleh SPRM. Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa penahanan beberapa pegawai Sivakumar adalah keputusan SPRM untuk bertindak terhadap sesiapa sahaja jika ada asasnya. Sivakumar sendiri menafikan laporan mengenai penggeledahan pejabat dan kediamannya oleh SPRM dalam siasatan berkaitan kelulusan pekerja asing.

Baca lagi | 4 Risiko Menggunakan Bekas Plastik di Dapur Anda

Kontroversi yang melibatkan V Sivakumar ini menjadi tajuk utama di media tempatan dan menimbulkan kebimbangan di kalangan rakyat Malaysia. Keadaan ini juga menunjukkan betapa seriusnya tindakan rasuah yang masih berlaku di negara ini dan mengancam kestabilan sistem pemerintahan.

Kementerian Sumber Manusia merupakan kementerian yang memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi Malaysia. Kewujudan tindakan rasuah dalam kementerian ini dapat memberi kesan yang besar terhadap sistem perundangan dan pemerintahan negara. Oleh itu, tindakan keras perlu diambil untuk menangani isu rasuah dan menjaga integriti dalam pentadbiran awam.

Read Previous

7 Tips Menghadapi Cuaca  Panas dan Udara Tidak Bersih

Read Next

Kontrak Bocor, Gaji Bulanan Pemain Import Selangor FC RM132,000

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.