The Malaysia Post

Sorotan WWDC23 – Apple Lancarkan Aplikasi Yang Penuh Dengan Inovasi Hebat Dan Ciri-ciri Canggih

Acara WWDC23 itu dihadiri oleh pemimpin, pelajar dan media, dan telah ditonton oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia melalui siaran langsung dan siaran atas permintaan.

Di WWDC23, Apple memperkenalkan beberapa produk dan ciri baharu yang menarik. Antara lain ialah Apple Vision Pro, komputer spatial revolusioner; MacBook Air 15-inci; Mac Studio dan Mac Pro yang berkuasa; cip M2 Ultra; serta ciri baharu pada iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10, tvOS 17 dan AirPods.

Apple Vision Pro ialah komputer spatial revolusioner yang membolehkan penggabungan kandungan digital dan dunia fizikal yang lancar. Terdapat tiga Mac baharu diperkenalkan, termasuk MacBook Air 15-inci yang dianggap sebagai komputer riba 15-inci terbaik di dunia, Mac Studio dengan M2 Max dan M2 Ultra, dan Mac Pro dengan M2 Ultra yang paling banyak Mac berkuasa yang pernah dibuat. Selain itu, kemas kini ciri pada iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10, tvOS 17 dan AirPods memperluaskan keupayaan apl dan memberikan faedah tambahan kepada pengguna.

Apple Vision Pro menggunakan antara muka tiga dimensi yang dikawal oleh mata, tangan dan input suara pengguna. Dilengkapi dengan visionOS, sistem pengendalian spatial pertama di dunia, Vision Pro membolehkan pengguna berinteraksi dengan kandungan digital seolah-olah ia hadir secara fizikal di ruang mereka.

Menjadikan iPhone Lebih Peribadi dan Intuitif

iOS 17 membawakan pelbagai kemas kini pada iPhone, FaceTime, Messages dan banyak lagi, memberikan pengguna cara baharu untuk meluahkan diri, berkongsi kandungan atau maklumat hubungan dan melihat maklumat dengan cepat melalui ciri StandBy. iOS 17 juga memperkenalkan apl Jurnal yang membolehkan pengguna merenung dan mengamalkan rasa syukur serta memberi tumpuan kepada kesejahteraan mereka.

Baca lagi | Apple Dan China Ada Hubungan Simbiotik – Cook

Komputer Riba 15-inci Terbaik Dunia

MacBook Air 15-inci mempunyai paparan Retina Cecair 15.3-inci yang luas, prestasi hebat dengan M2, dan hayat bateri sehingga 18 jam. Dalam reka bentuk tanpa kipas yang nipis dan ringan, MacBook Air 15-inci adalah komputer riba 15-inci terbaik dan paling nipis di dunia. Ia 12 kali lebih pantas daripada MacBook Air dengan pemproses Intel terpantas dan dua kali lebih pantas berbanding PC komputer riba 15 inci paling popular dengan pemprosesan Core i7.

Satu Terobosan untuk Kebaikan di Mana-mana

Mac Studio baharu memberi fleksibiliti kepada profesional untuk membina studio impian mereka dengan prestasi luar biasa dan ketersambungan yang meluas dalam bentuk yang padat di atas meja mereka. Dengan M2 Max dan M2 Ultra, Mac Studio menyediakan peningkatan prestasi yang ketara berbanding generasi sebelumnya dan memberikan lonjakan besar dalam pengguna yang beralih daripada Mac yang lebih lama.

Membawa Pengembangan PCIe kepada Apple Silicon

Mac Pro baharu, dilengkapi dengan M2 Ultra, menggabungkan prestasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan pelbagai sambungan PCIe. Mac Pro baharu adalah sebahagian daripada peralihan Apple kepada silikon Apple, dan bersama-sama dengan produk Pro Apple yang lain, menawarkan barisan produk Pro yang paling berkuasa dan termaju yang pernah ada.

Kemas Kini Milestone untuk Apple Watch

watchOS 10 membawa antara muka yang direka bentuk semula kepada Apple Watch, memberikan pengguna cara baharu untuk melihat maklumat dengan cepat melalui aplikasi yang direka bentuk semula, tatasusunan pintar untuk menunjukkan widget yang berkaitan pada masa yang tepat dan muka jam yang menarik. Selain itu, ciri baharu telah ditambahkan untuk membantu penunggang basikal dan pejalan kaki menjejaki aktiviti mereka, dan apl Kesedaran membolehkan pengguna merakam emosi dan perasaan harian secara senyap dan mudah.

Baca lagi | Pengguna iPhone di Malaysia Akhirnya Boleh Sambung ke 5G Selepas Kemas Kini iOS 16.2

Membawa Kepelbagaian iPad ke Tahap Seterusnya

iPadOS 17 memberi pengguna iPad lebih banyak cara untuk memperibadikan Skrin Kunci mereka dan berinteraksi dengan widget, serta mengekspresikan diri mereka melalui Mesej dan FaceTime. Apl Kesihatan juga datang ke iPad dengan grafik interaktif, dan HealthKit membolehkan pembangun mencipta pengalaman inovatif yang disesuaikan khusus untuk paparan iPad.

Pengalaman Mac yang Ditingkatkan

macOS Sonoma membawakan satu set ciri yang meningkatkan pengalaman sistem pengendalian desktop paling maju di dunia, termasuk Widget yang boleh diletakkan oleh pengguna di mana-mana sahaja. Pengalaman permainan pada Mac semakin baik dengan pengenalan Mod Permainan yang menyediakan pengalaman permainan yang optimum.

FaceTime Datang ke Apple TV 4K

tvOS 17 membolehkan pengguna Apple TV 4K menikmati FaceTime pada skrin televisyen mereka, memberikan pengalaman perbualan yang lebih interaktif dengan keluarga dan rakan. Ciri Peringkat Tengah memastikan semua orang di dalam bilik kekal fokus pada skrin, walaupun semasa bergerak, manakala ciri Split View membolehkan pengguna menonton rancangan atau filem bersama orang tersayang semasa sesi SharePlay di mana anda boleh melihat semua orang dalam panggilan yang dikenali sebagai FaceTime.

Mengubah Pengalaman Audio Peribadi

Dengan kemas kini perisian ini, AirPods Pro (generasi kedua) akan memperoleh keupayaan baharu yang memudahkan penggunaan dalam pelbagai persekitaran dan berinteraksi dengan tiga ciri baharu yang hebat: Audio Adaptif, Keprihatinan Peribadi dan Kesedaran Perbualan. Seluruh keluarga AirPods juga mendapat ciri baharu dan dipertingkatkan yang menjadikan panggilan dan Auto Ganding lebih lancar.

Read Previous

Penampilan Di Big Stage 2023 Sering Dikritik, Ada Yang Mahu Boikot Aina Abdul

Read Next

Putera Harry Gagal Hadir Ke Mahkamah Untuk Sebutan Kes Saman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.