The Malaysia Post

SKMM mengambil tindakan setelah iklan Raya mengenai perjudian menjadi viral

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan sewajarnya terhadap klip video viral yang mempromosikan perjudian dalam talian sempena Hari Raya. Video menunjukkan seorang lelaki yang ingin pulang kampung menghasilkan wang tambahan melalui platform perjudian dalam talian.

Menurut kenyataan rasmi SKMM, semua bentuk perjudian dalam talian dan promosi aktiviti perjudian dalam talian berada di bawah Common Gaming Houses Act 1953 yang berada di bawah bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM). SKMM mengatakan bahawa pihaknya telah mengambil pendekatan cepat pada 12 Mac 2021 untuk memberi kuasa kepada polis untuk mengarahkan semua penyedia perkhidmatan internet untuk menyekat akses ke laman web dan platform yang melanggar tindakan yang sama.

Setelah video itu dijumpai, SKMM telah menjangkau berbagai platform termasuk Facebook, Twitter dan YouTube untuk membuang iklan perjudian sesuai dengan terma dan syarat serta garis panduan komuniti mereka. Platform perjudian dalam talian dikatakan berpusat di luar Malaysia. Suruhanjaya itu juga mengingatkan semua rumah produksi dan bakat untuk berhati-hati untuk terlibat dalam aktiviti yang mempromosikan perjudian dalam talian, yang jelas merupakan suatu kesalahan.

Semua pengeluaran kandungan termasuk pengedaran mesti mematuhi kod kandungan MCMC. Walaupun pencipta diberi kebebasan untuk membuat kandungan, mereka mesti mengikut kodnya untuk memastikannya sesuai dengan norma-norma Malaysia yang berbilang budaya. Ini juga mengingatkan semua pengguna media sosial untuk bertanggungjawab dan melaporkan pelanggaran kandungan tersebut kepada pihak berwajib untuk tindakan segera dan tidak berkongsi video tersebut.

Baca Lagi | Dortmund ingin terus mengekalkan skuad muda setelah tumpas

polis akan memanggil penerbit dan pelakon yang disyaki terlibat dalam video viral yang mempromosikan perjudian dalam talian.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, kandungan video tersebut jelas melanggar undang-undang.

Dia mengatakan bahawa siasatan polis akan lebih tertumpu pada penerbit dan pelakon yang membintangi video tersebut.

“Kami akan mengenal pasti mereka dan mereka akan dipanggil untuk memberikan pernyataan mereka mengenai perkara itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Acryl Sani berkata, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman telah membuat laporan untuk menyiasat asal usul video ini.

Dia mengatakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) juga akan dihubungi untuk membantu siasatan, sambil menambah bahawa kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 4 (1) (g) Akta Rumah Judi Terbuka.

“Orang ramai dinasihatkan untuk tidak menyebarkan atau berkongsi video ini melalui media sosial agar tidak menimbulkan kebimbangan masyarakat,” katanya. Klip video bertema Hari Raya Aidilfitri dua minit satu, yang mempromosikan perjudian dalam talian telah membuat pusingan di media sosial sejak semalam.

Read Previous

Dortmund ingin terus mengekalkan skuad muda setelah tumpas

Read Next

Oriental Daily mencetak edisi terakhir hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.