The Malaysia Post

Shafie Apdal berkata ‘tidak pernah di Sepanyol’, menafikan penglibatan dengan ‘waris Sulu’

Ketua Pembangkang Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal hari ini menafikan sebarang penglibatan dengan waris kontroversi kesultanan Sulu yang sudah tidak berfungsi yang menuntut kepentingan ke atas Sabah.

Dia juga menafikan dakwaan bahawa dia berada di Sepanyol semasa perbicaraan timbang tara yang dimulakan pada 2019 ketika dia menjadi ketua menteri Sabah.

Sebaliknya, presiden Parti Warisan itu mengkritik bekas menteri luar Malaysia Datuk Anifah Aman dan Presiden Parti Progresif Sabah Datuk Seri Yong Teck Lee yang baru-baru ini mencadangkan bahawa beliau telah campur tangan dalam proses timbang tara dan menyalahkannya atas perkembangan kes itu di peringkat antarabangsa.

“Mereka telah cuba menyindir penglibatan peribadi saya dengan waris dengan mengatakan bahawa saya berada di Sepanyol ketika kes itu muncul pada 2019.

“Saya tidak pernah berada di Sepanyol dan sepanjang pengetahuan saya tiada pegawai Sabah pergi ke Sepanyol berhubung kes itu. Saya percaya Wisma Putra dan Jabatan Peguam Negara persekutuan mengendalikan perkara itu dan menghentikan bidaan oleh ‘waris’ untuk mendapatkan penghakiman di Madrid,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Shafie berkata mereka perlu membaca penjelasan Wisma Putra dan AGC pada awal bulan ini serta kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berhubung isu itu berikutan keputusan Mahkamah Paris yang menjelaskan perkara itu. telah dikendalikan oleh kerajaan persekutuan.

“Sabah mahupun saya tidak terlibat.

“Kedua-dua Anifah dan Yong bukanlah orang yang layak untuk memberi pandangan mengenai tuntutan Sulu. Mereka kurang pemahaman undang-undang tentang perkara itu dan sebaliknya membuat kenyataan akhbar yang merupakan maklumat yang salah. Semuanya bertujuan untuk menyesatkan orang ramai dan memuliakan diri mereka sendiri,” katanya.

Shafie berkata Anifah tahu bahawa kerajaan Filipina tidak mengiktiraf “Kesultanan Sulu” yang kini tidak berfungsi dan telah menggelar mereka sebagai “pengganas” dan “penjenayah” semasa pencerobohan pada 2013 di Lahad Datu di pantai timur Sabah.

“Tiada sesiapa atau mana-mana kerajaan akan mengiktiraf mereka dan dakwaan mereka terhadap Sabah tidak masuk akal sama sekali,” katanya sambil menambah bahawa isu itu harus diberi keutamaan untuk diselesaikan oleh kerajaan persekutuan.

“Adalah pendirian kami bahawa Filipina mahupun mana-mana yang mengaku waris kesultanan yang dibubarkan/tidak diiktiraf tidak mempunyai hak undang-undang untuk menuntut atau membuat tuntutan ke atas Sabah.

“Apa sahaja tuntutan Manila atau waris secara langsung atau tidak tidak harus dilayan kerana Sabah, di bawah Persekutuan Malaysia, adalah sebuah negara yang merdeka,” katanya.

Shafie berkata, perkara berdaulat seperti ini harus diselesaikan oleh Putrajaya dan Wisma Putra, dan bukan hanya dibiarkan begitu sahaja.

Baca Lagi | Shafie Apdal berkata ‘tidak pernah di Sepanyol’, menafikan penglibatan dengan ‘waris Sulu’

Beliau berkata keputusan mahkamah timbang tara Perancis menganugerahkan RM62 bilion bulan lepas kepada pewaris kesultanan Sulu yang didakwa mengejutkan dan bagaimana kes itu dipindahkan ke Perancis oleh penimbang tara Sepanyol yang sama, Gonzalo Stampa.

“Tetapi isu ini tidak harus dipolitikkan,” katanya.

Read Previous

Barcelona mengaibkan Real Madrid dengan kekalahan 4-0 di Bernabeu

Read Next

Thailand mahu semua pintu masuk sempadan darat Thai-Malaysia dibuka semula menjelang 1 Mei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.