The Malaysia Post

Semua media harus diberi akses ke sesi parlimen – GERAMM

Geramm meminta izin untuk melaporkan mengenai acara yang akan datang

Gerakan Media Merdeka (Geramm) mengecam keputusan terbaru oleh pentadbir Parlimen yang mengehadkan jumlah agensi media yang dibenarkan membuat liputan persidangan Dewan Rakyat yang akan datang dari 2 November hingga 23 Disember.

Dalam catatan di Facebook hari ini, kumpulan media mengatakan ia sangat menolak sebarang tindakan yang menyekat kebebasan akhbar.

“Kami meminta pihak-pihak yang bertanggung jawab untuk membantu dan memfasilitasi liputan media yang lebih luas dengan membuka ruang yang lebih besar di Parlimen, sesuai dengan keperluan jarak jauh fizikal,” kata kelompok advokasi.

Mereka menambahkan bahawa sebelumnya, media bebas melakukan wawancara di sekitar gedung parlimen dan berharap larangan pergerakan yang berlaku sekarang tidak akan dijadikan alasan oleh mana-mana anggota parlimen atau menteri untuk mengelakkan daripada menjawab pertanyaan yang timbul.

“Harus ada jalan bagi media untuk mengakses anggota parlimen atau menteri yang harus hadir di area sidang media yang ditentukan untuk memberikan penjelasan yang diperlukan.”

Geramm mengatakan media memainkan peranan penting dalam sistem periksa dan keseimbangan – untuk ‘menjaga’ pemerintah sehingga fungsinya tetap mematuhi undang-undang dan peraturan.

“Kerajaan tidak perlu” menjaga “media kerana media akan menjaga media !,” kata mereka.

Read Previous

Polis mengesahkan Anwar disoal siasat mengenai enam kes termasuk kes liwat, mengatakan tidak ada tekanan politik

Read Next

Safawi membuat penampilan sulung untuk Portimonense SC Portugal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here